/ БГНЕС
"24 113 ученици са тествани в столицата днес, от които двама са били с положителен тест. От всичките 650 учители, един е бил с положителен антигенен тест. По-късно е направил PCR – тест и той е бил отрицателен", това каза зам.- кметът Мирослав Боршош, който се включи като доброволец и родител в тестването на малките ученици.

"Тези резултати показват, първо, че училищата не трябваше да бъдат затваряни, както настоявахме и второ, че децата от 5 до 12 клас трябва да се върнат в училище. Като зам.-кмет с ресор образование и като родител настоявам още от първия ден Министерството на здравеопазването да преразгледа своята заповед и да отмени локдауна наложен над образованието на децата ни", каза Боршош, цитиран от пресцентъра на Столична община.

„Изказвам благодарност на всички директори, учители и родители и служители на Столичната община, които се включват в процеса и въпреки неяснотите и проблемите, създадени от Министерството на здравеопазването“, каза още Боршош. По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова Столичната община се включи в логистиката и помогна тестовете да достигнат бързо от базата на БЧК до столичните училища.

Боршош припомни, че училищата бяха затворени при 4 % карантинирани паралелки в малките класове и около 7 % в гимназиален етап. 
БГНЕС