Борисов забранил намеса на държавата в делата на църквата
Борисов забранил намеса на държавата в делата на църквата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов забранил намеса на държавата в делата на църквата
58662
Борисов забранил намеса на държавата в делата на църквата
  • Борисов забранил намеса на държавата в делата на църквата

Премиерът Бойко Борисов забрани държавната намеса в избора на нов патриарх и предупреди директора на дирекцията „Вероизповедания” Емил Велинов, че и най-малката намеса в това църковно дело ще му струва поста.

„Напоследък зачестиха инсинуациите с това, че държавата се намесва във вътрешноорганизационния живот на църквата. Аз категорично заявих още преди седмица, че държавата по никакъв начин няма да вземе отношение и няма да се меси в този проблем, който сега стои за решаване пред Светия синод на Българската православна църква. Казвам това официално, защото лично министър-председателят ме извика пред целия Министерски съвет и категорично забрани всякаква намеса от страна на държавата за решаването на този проблем", заяви Велинов.

„Смятам, че Светият синод на Българската православна църква ще намери сили и ще реши проблема по най-добрия начин за самата църква и народа ни”, обясни още той.

В същото време министър-председателят посъветва служителите на Българската православна църква да избират внимателно, така че наследникът на покойния патриарх Максим да се ползва с доверието на хората. „Ние нито имаме кандидат, нито подкрепяме, нито искаме по какъвто и да е начин да бъдем въвлечени в този избор”, каза Борисов. 

Въпреки забраната за държавна намеса, премиерът си позволи да се обърне към митрополитите. „Единственото, което мога да помоля владиците, тъй като ние сме вярващи хора, подкрепяме всички в проектите, по които се строят църкви, манастири, ремонтират се. И нека имат предвид, че народът ги гледа. Да си направят избора така, че утре да могат пред същия този народ да застават и той да им целува ръка, да целуват кръста, който носят, и да имат доверие в тях”, заяви Борисов.