/ пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал с помощник-държавния секретар на САЩ по международната сигурност и неразпространение Кристофър Форд. Това съобщиха от
правителствената пресслужба. На срещата са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Сред акцентите на разговора в Министерския съвет е било сътрудничеството между България и САЩ и в областта на енергетиката, като помощник-държавният секретар Кристофър Форд е отбелязал, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически интереси и национална сигурност.
 

пресцентър, Министерски съветПремиерът Борисов е изтъкнал потенциала на страната ни да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона. Той е заявил, че за България е от стратегическо значение да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа и специално е акцентирал върху реализацията на проекта за интерконекторна газова връзка с Гърция. Борисов е напомнил, че през настоящата година са реализирани и първите доставки на втечнен природен газ за страната с произход САЩ.

Борисов обсъди газовите доставки с посланика на САЩ в Гърция


Премиерът Борисов е подчертал, че като държава членка на ЕС България стриктно спазва изискванията за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. В този контекст министър-председателят е отбелязал успешното партньорство между българската страна и "Уестингхаус" през последните 15 години, включително и в търсенето на възможност за изпълнение на европейските изисквания за диверсификация на свежото ядрено гориво.

Инфарктно приземяване на правителствения самолет с премиера на борда

Потенциалната реализация на проекта АЕЦ "Белене" също е била обсъдена в рамките на срещата. Премиерът Борисов е посочил, че общо 13 компании са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Сред тях е и американската компания "Дженерал електрик". Помощник държавният секретар Форд е изразил отново виждането на САЩ за този проект и двете страни са се договорили за скорошно изпращане на екип от американски технически експерти до България, за да бъдат проучени възможностите за засилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния сектор.

Бойко Борисов и Кристофър Форд са дискутирали също българо-американските отношения в гражданската атомна енергетика, установени в споразумението САЩ - Евратом 123.

В рамките на срещата е било отбелязано доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.
пресцентър, Министерски съвет