Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал. Няма такъв, който да не е даден на МВР или Прокуратурата да го разследват. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000 процента. Това заяви на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов по повод задържането късно снощи в Германия на предполагаемия извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова. Последният ни разговор с вътрешния министър е от снощи в 2.00 часа, допълни премиерът.

Разкриха подробности за задържания за убийството на Маринова

Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист, каза премиерът. В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно, разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят в Брюксел и в САЩ да обясняват какво се случило в България, каза Борисов и посочи, че подобни престъпления не се случват само в България. Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри, каза Борисов и заяви, че му предстои сериозен разговор в ЕНП като отиде там.

Задържали в Германия заподозрян за убийството на Виктория Маринова?

Премиерът изрази надежда занапред да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, каквито имаше наскоро и призова медиите към отговорно поведение. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема мисля, че е факт, каза Борисов.

Премиерът поднесе съболезнования на близките на жертвата и благодари на ангажираните с разследването, като потвърди, че ще бъдат отпуснати средства на Института по криминалистика за осъвременяване на техниката му и изтъкна, че сега са били нужни повече от 24 часа, за да се определят ДНК профилите, при сегашната методология.

Криминалисти описаха вероятен профил на убиеца на журналистката в Русе

Премиерът се обърна към разследващите журналисти, като изтъкна натиска, който е бил приложен към държавните органи, въпреки че в неделя е помолил да се изчака няколко дни, като напомни, че всяка прибързана информация от ангажираните със случая ведомства, докато тече разследването, би могло да предизвика укриване на вещи, на извършител. Той напомни, че още в началото се е знаело, че има ДНК от извършителя и акцентира, че целта на извършителите на поръчково убийство е да вземат пари, а не да си оставят ДНК материала. Той благодари на тези медии, които са заявили, че все пак трябва да се изчака с твърдението дали престъплението е свързано с дейността на убитата журналистка.

Премиерът изказа благодарност и на трите германски федерални провинции и на техните ръководители, които са се включили в разследването и изтъкна, че предполагаемият извършител е променял адресите си. Той ще бъде разпитан от немски съд, каза Борисов и заяви, че надлежно ще бъде предоставена цялата ДНК информация.
БТА