Борисов няма да иска оставката на Орхан Исмаилов
Борисов няма да иска оставката на Орхан Исмаилов / снимка: БГНЕС, архив
Борисов няма да иска оставката на Орхан Исмаилов
76534
Борисов няма да иска оставката на Орхан Исмаилов
  • Борисов няма да иска оставката на Орхан Исмаилов

Премиерът Бойко Борисов няма да поиска оставката на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, въпреки ултиматума на Патриотичния фронт, че ще оттегли подкрепата си за кабинета.

"Няма да се поддам на натиск. Няма да позволя някой да застраши етническия мир. Единственото по-лошо от това, да няма правителство, е да има подобен етнически конфликт", е заявил Борисов пред вестник "Преса".

Междувременно съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви пред Дарик, че на Борисов не му отива да изтъква етническия мир като причина за разногласия между партиите.

„Ясно е, че има други аргументи, поне да бъде така доблестен да си ги каже", допълни Симеoнов.

„Не мога да приема, че това е позиция на г-н Борисов, трябва да получим официална позиция. Ако е така, както е казано, е някакво недоразумение. За какъв етнически мир говори Борисов? Тази теза много отдавна я опровергахме. Нямаме нищо против хора с турски имена да заемат определени постове. Казахме, че не сме против и Вежди Рашидов. В случая просто става въпрос за човек, предложен от Корман Исмаилов, който е завършил в Истанбул, и научният му ръководител е Ахмет Давутоглу - външният министър ислямист на Турция. Става въпрос за зависимост от проосманското управление на Ердоган и възможно изнасяне на информация от Министерството на отбраната към турските тайни служби. Това сме го обяснили на г-н Борисов и е неуместно да се спекулира, че ПФ е против турци, цигани и др. Ясно е, че има други аргументи Борисов, да бъде така доблестен да ги каже. Като получим позицията му, ще направим Консултативен съвет и ще излезем с обща позиция".