Повече от три часа продължи заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза" при президента Росен Плевнелиев.

Съветът обсъди политическата обстановка у нас след оставката на правителството на премиера Бойко Борисов.

В заседанието на КСНС участваха лидерите на парламентарно представените партии, министрите в оставка на вътрешните работи - Румяна Бъчварова, на отбраната - Николай Ненчев, на външните работи - Даниел Митов и на финансите - Владислав Горанов. Участваха и началникът на отбраната ген. Константин Попов, както и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Новоизбраният президент Румен Радев, който също бе поканен да участва, обяви вчера, че няма да присъства.

Плевнелиев: Вярвам, че 43-ото НС не е изчерпало своя потенциал

ГЕРБ ще върне проучвателния мандат, аз няма да съм премиер, заяви след заседанието министър-председателят в оставка Бойко Борисов. "Оставям колегите от другите партии да си носят отговорност", лаконичен беше той.

Който иска мандат, да си избере премиера и да си носи отговорност, както аз в последните две години, допълни Борисов и продължи, че оставя отговорността в ръцете на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Оставаме верни на това, което сме казали, отбеляза Борисов. Бях поел ангажимент, ако не спечелим президентските избори като вот на доверие към ГЕРБ, да освободя този пост и съм го направил, припомни Борисов.

На въпрос дали има шанс ГЕРБ да подкрепят кабинет в рамките на това Народно събрание, отговори: „Аз не мога да предопределям какво ще предложат колегите от другите партии, оставям ги те да си поемат цялата отговорност. Преди две години предложихме коалиция на Реформаторския блок, предложихме и на Патриотичния фронт. Те тогава отговориха, че не искат да влизат във властта, а само ще подкрепят дадени решения. Това им го дължа и аз, ако решат да направят правителство, но те да си излъчат премиер, министри и да носят отговорност".

Той каза, че според него няма резултат от заседанието на КСНС, а то е било по-скоро политическа консултация. Премиерът в оставка посочи, че е очаквал новоизбраният президент да бъде на заседанието и да се чуе какво мисли.

Сега всички започват да говорят срещу резултатите от референдума, а беше насаждана теорията, че това е нещо изключително хубаво; никой не си мръдна пръста да обясни за всякакви рискове, защото беше модерно и защото беше срещу мене и ГЕРБ, коментира Борисов.

Сега трябва да кажат, че всъщност са против и искат всички да сме заедно в против, но когато са гласували 2.5 милиона души, ние сме длъжни да ги приведем в сила, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Патриотите готови да поемат отговорност да съставят кабинет

Коалицията "Обединени патриоти" е готова да поеме отговорността да състави правителство, каза пред журналисти в парламента Румен Йончев - председател на партията "Народен съюз", която е част от формацията.

Йончев посочи, че ако президентът връчи мандата на парламентарната група на Патриотичния фронт, Обединените патриоти ще водят разговори с всички парламентарни групи и ще търсят възможност за стабилното управление на държавата. По думите му, ако мандатът бъде връчен на патриотите, те очакват подкрепа най-вече от ГЕРБ.

Какво още каза Йончев вижте тук

РБ: Да се търси вариант за кабинет в настоящия парламент

Мнението на Реформаторския блок е да се търси вариант за използване потенциала на 43-ия парламент и евентуално да се състави ново правителство с дясно-центристки профил. Това коментира след заседанието на КСНС Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок. В сряда ще има заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и ще бъдат обсъдени всички възможности, каза той.

Какво още каза Зеленогорски вижте тук

Нинова: БСП иска предсрочни избори

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична, че партията също ще върне проучвателния мандат за формиране на кабинет в рамките на настоящото НС. Ако трета политическа сила състави правителство, БСП ще остане в опозиция, каза тя. Социалистите искат предсрочни избори, каза Нинова.

Какво още каза Нинова вижте тук

източник видео: nova.bg