Борисов благодари на Марковска, че е излязла в пенсия
Борисов благодари на Марковска, че е излязла в пенсия / Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов благодари на Марковска, че след третата му молба е излязла в пенсия и е дала възможност на България да няма проблем в Брюксел.

„Доклад по принцип нямаше да има и Брюксел щеше да приеме и тази кандидатура", отбеляза Борисов в интервю за Нова телевизия.

Министър-председателят припомни, че предложението на ГЕРБ за конституционен съдия е било Анастас Анастасов. Борисов обясни, че предложението сините да номинират техен кандидат, който да бъде подкрепен от ГЕРБ, дошло след обвиненията на Синята коалиция, че управляващата партия не иска да работи с тях.

Във връзка с информацията, че сините депутати няма да подкрепят предложената от ръководството кандидатура на бившия президент Петър Стоянов, Борисов заяви следното: „Ако е така, е жалко, защото ако ги слушаш Синята коалиция, те са готови да управляват самостоятелно".

Според него ГЕРБ не гледа на Синята коалиция като на патерица.

„В момента има само една патерица - Мартин Димитров е патерица на Иван Костов в парламента", допълни Борисов.

По думите на премиера, единствено в съдебната система реформите не са извършени в пълния си размер.

„Аз не можах да повярвам, че прокурор е оттеглил обвинения срещу Марио Николов. Това е катастрофа за прокуратурата и не мога да си представя какво ще отговорим в Брюксел", заяви Бойко Борисов.

Според него и съдиите, и прокурорите трябва да си поемат отговорността пред Брюксел и пред собствения си народ.

„Какво си мислят българите, когато биват оправдани дела? Мислят си за безнаказаност, а ние като държава не можем по никакъв начин да се намесим", отбеляза министър-председателят и изрази надежда, че новият Висш съдебен съвет и новият конституционен съдия ще докажат на българите, че съдебната система, макар и бавно, се подобрява и ще бъде европейска.

Отказът от протеста на оправдателните присъди по САПАРД - катастрофа за прокуратурата

Премиерът нарече катастрофа за прокуратурата отказа й да протестира оправдателната присъда срещу Марио Николов по делото САПАРД и няколко пъти повтори, че не може да повярва на прочетеното във вестниците. "Ако е вярно, не мога да си представя какво ще отговаряме пред Брюксел", възкликна той. Борисов призова съдиите и прокурорите "да си поемат отговорността и пред Брюксел, и пред собствения народ".

"Надявам се, че новият Висш съдебен съвет, който беше избран по изключително прозрачен начин, сега ще избере прозрачно и главен прокурор, и шеф на инспектората, а заедно с новия конституционен съдия ще докажат на българите, че съдебната система, макар и бавно, необратимо се подобрява и ще бъде европейска съдебна система", коментира министър-председателят.

На страната ни няма да й се наложи да плаща пари на Европа

„Брюксел ще плати на България 400 милиона евро по вече изпълнените проекти", заяви още Борисов часове преди да замине за Брюксел за съвета на министрите и обсъждането на бюджета на ЕС. Това важно уточнение идва във връзка с настояването за ограничения на разходите, идващо от държавите, които се определят като нетни вносители на бюджета.

„Надявам се да имаме успех днес", заяви премиерът и допълни, че страната ни ще се отчете, че десетки пъти по-добре усвоява пари от европейските фондове за разлика от предишното правителство.

Премиерът бе категоричен, че на страната ни няма да й се наложи да плаща пари на Европа.

„Преди ден получихме близо 300 милиона лева от последните плащания, които имаме за годината. Имам абсолютното уверение, че ще си получим и другите. Така че, фискалният ни резерв вече е над 7 200 000 000", уточни Бойко Борисов и във връзка със спекулациите, че фискалният резерв е „изяден".

„Ние взимаме пари от фискалния резерв, кофинансираме само 20% от големите инфраструктурни проекти, другите 80% идват от Брюксел. Когато дадем фактурите, проверят ги, ни връщат тези 80%", поясни още министър-председателят.

По негови думи, споровете между големите държави - тези, които дават най-много пари в Брюксел, е огромен:

„На никого не му се дават пари за нации, които малко работят и много почиват. Затова, тези, които работят искат да знаят къде отива всяко едно евро. Именно за това България е за пример в това отношение, защото направи така, че бюджетният дефицит и финансовата рамката да са стабилни и харчим пари по европейски проекти, които касаят цяла Европа - петте транспортни коридора, магистралите, пречиствателните станции, ЖП линиите и конкурентоспособност - образование и наука."

Проектът „Южен поток"

„България ще получава транзитни такси, за това, че тръбата минава през страната ни", категоричен е министър-председателят.

По негови думи „Южен поток" ще донесе има много позитиви - ще осигури хиляди нови работни места, България ще стане първи разпределител на газа и оттам нататък проблем с газа в страната ни не се очаква. Освен, че тръбата е 50% българска, заедно с руската страна, проектът е екологично чист, минава по старите трасета и още преди 2015 г. страната ни ще взима такси, без да даваме държавна гаранция, поясни Бойко Борисов.

Забраната за тютюнопушене в заведенията

Относно забраната за тютюнопушене Борис бе категоричен, че забраната няма да падне.

„Постепенно хората свикват с това. Преди 15 години си спомням, че в самолетите се пушеше. Сега да го направиш там е признак за лоша култура. Същото беше и в градския транспорт. Постепенно хората привикват. Не виждам никакво основание да се сваля тази забрана", убеден в Борисов.