Боянов: 70% от охранителните фирми безчинстват
Боянов: 70% от охранителните фирми безчинстват / Снимка: Sofia Photo Agency

Само 30% от фирмите в охранителния сектор членуват в някакви неправителствени синдикати, останалите безчинстват и си позволяват какво ли не. Това заяви пред БГНЕС Боян Боянов председател на Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи охранителна дейност.

Повод за коментара му бе подписването на браншови колективен трудов договор за работещите в частния охранителен сектор от националния синдикат, член на КТ “Подкрепа” и три работодателски организации - Българска национална браншова камара “Охранители и детективи”, Национална асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност и Съюза на фирми за охрана и сигурност. Четирите организации чакат още две – КНСБ и Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана, до 3 месеца да подпишат договора.

Целта е да бъде изготвено общо искане до министъра на труда и социалната политика за разпростриране на договора върху всички предприятия от бранша, притежаващи лиценз за извършване на частна дейност, стана ясно на пресконференцията. Това може да стане до 2012 г., прогнозира Васил Велков - председател на Съюз на фирми за охрана и сигурност (СФОС). Той заяви, че нечленуващите в никакви организации фирми са “свободни електрони” и те са тези, които си позволяват да плащат на охранител под минималната работна заплата или да имат нелегални служители.