БНД смята, че МИС не може да се справя с внезапни ситуации
БНД смята, че МИС не може да се справя с внезапни ситуации / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

БНД смята, че Министерството на извънредните ситуации /МИС/ не е в състояние да овладява ситуациите, до координира дейностите на другите министерства и да се справя с внезапно възникнали ситуации. Това каза заместник-председателят на БНД Лидия Шулева в декларация от името на парламентарната група на партията по повод на вчерашния инцидент във военното поделение в Челопечене.

По думите на Шулева министерството на Емел Етем "служи най-вече за усвояване на пари от данъкоплатците". БНД призоваха незабавно да се преразгледа Законът за управление на кризи сега. Шулева посочи, че най-ярък пример за нуждата от поправка е липсата вчера през целия ден на законово предвидения "ръководител на място", който трябва да се назначава от министъра на извънредните ситуации, и така не станало ясно кой управлява процесите по овладяване на бедствието.

Според заместник-председателя на партията забавените действия на отговорните държавни органи вчера са показали, че продължава негативната практика на поставянето на населението в положение на липса на адекватна информация и бързи инструкции за реакция. Очевидна е липсата на механизъм за оповестяване на гражданите в случай на заплашваща живота и здравето им непредвидена криза, допълни Шулева.