БЛС внесе иск срещу държавата за дискриминация заради здравните вноски
БЛС внесе иск срещу държавата за дискриминация заради здравните вноски / снимка: БГНЕС, архив
БЛС внесе иск срещу държавата за дискриминация заради здравните вноски
71619
БЛС внесе иск срещу държавата за дискриминация заради здравните вноски
  • БЛС внесе иск срещу държавата за дискриминация заради здравните вноски

Българският лекарски съюз подаде жалба срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация. Съсловната организация се жалва от факта, че държавата заплаща половината от здравната вноска на някои категории лица, които осигурява. Лекарите са убедени, че по този начин страната ни от една страна дискриминира тези, които не осигурява в пълен размер, защото им предоставя занижено здравно обслужване, от друга страна създава предпоставки за недостиг на средства в Здравната каса.

От Лекарския съюз са убедени, че при здравното ни осигуряване е налице пряка дискриминация по признак „трудово положение" и „социален статус".

В конкретна разпоредба е регламентирано, че за осем групи лица здравната вноска се внася върху половината от минималния осигурителен доход за тези, които се самоосигуряват. Тоест осем категории са осигурени наполовина и сред тях са всички непълнолетни, всички, които учат редовно и не са навършили 26-годишна възраст, всички, лишени от свобода, както и лицата, на които предстои предоставянето на статут на бежанец или на правото на убежище.

Според председателя на съсловието д-р Цветан Райчинов, ако държавата започне да осигурява в пълен размер дори само децата, това би било достатъчно, за да покрие недостига на средства в Здравната каса:

„Ясно е едно. Средства трябва да се осигурят. Въпросът е от къде и как да дойдат. За нас най-доброто е държавата да не си вменява привилегии, а да се изравни с всички нас, които си плащаме системно и редовно пълен размер за здравните вноски. Дори, примерно, само за децата този размер да стане колкото е за всички останали, това до края на годината са между 160 и 180 милиона, които биха покрили този дефицит. Само една от групите, които държавата осигурява".

От съсловната организация допълват, че случващото се със здравното осигуряване е в пълно противоречие с Конституцията на България, която предвижда равнопоставеност на всички граждани.

В жалбата си лекарите настояват Комисията да задължи държавата да внася същите осигурителни вноски за тези, които осигурява, като на всички останали работещи и работодатели.

От Комисията за защита от дискриминация обаче уточниха, че подобна жалба при тях не е постъпвала в рамките на днешния ден.