Битката за патриарх влезе и във Фейсбук
Битката за патриарх влезе и във Фейсбук / снимка: www.sxc.hu
Битката за патриарх влезе и във Фейсбук
58595
Битката за патриарх влезе и във Фейсбук
  • Битката за патриарх влезе и във Фейсбук

Два дни след като Фейсбук потребителите се обявиха срещу възможността пловдивския митрополит Николай да оглави православната църква, духовникът обърна резултата в социалната мрежа, която се превърна в състезателна арена между привържениците и противниците му.

Към днешна дата вече съществуват три групи в подкрепа на Николай Пловдивски, а страниците, които не желаят той да бъде патриарх, са едва две.

Преди по-малко от денонощие пък се появи и първата социална група срещу митрополит Кирил, който беше избран за наместник-председател на Светия Синод до избора на патриарх. Мнението обаче засега са споделили само петима души.

"Митрополит Николай - достоен за патриарх", "За митрополит Николай да стане патриарх," както и затворената група "Митрополит Николай - патриарх български" обединяват привържениците на духовника. Страниците са харесани съответно от 182-а, 53-а и 150 души.

В част от посланията, споделени на тях, се атакуват медиите и мнението на обществото, които според създателя на страницата изкривявали истината.

"Николай е достоен", се обявява във втората група от привърженици, а на третата се чете, че начело на православната църква „трябва да застане човек, когото уважават и миряните, и клирът".

Макар и само две страници във Фейсбук да се обявяват срещу Пловдивския митрополит, привържениците им са почти шест пъти повече, отколкото почитателите на духовника.

Първата група против евентуалното му оглавяване на православната църква беше създадена още в края на миналата седмица и до момента е харесана от почти 2200 души. Страницата беше открита главно с мотива, че митрополитът е твърде млад за поста.

В описанието й се посочва, че той трябва да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години, да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

За разлика от пловдивския духовник, варненският митрополит Кирил не бележи ярко присъствие в социалната мрежа. "Аз съм против митрополит Кирил за глава на Българската православна църква", се чете на една единствена страница, харесана едва от петима души.