Битка между издателствата провокирала спора за историята в учебниците?
Битка между издателствата провокирала спора за историята в учебниците? / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Кемал Еюп
55917
Кемал Еюп
Ана Страшимирова
  • Кемал Еюп
  • Ана Страшимирова

В основата на скандала за свалянето на Ботев и Левски от учебниците стои битката между издателствата, това твърди бившият председател на Комисията за защита от дискриминацията Кемал Еюп, който е настоящ неин член.

Скандалът тръгна от доклад на комисията, направен миналата година, но публикуван преди месец. В него се критикуват някои от учебниците, защото допускали да се говори за зверства по време на Османската империя, което не било политически коректно. След това от издателство „Просвета” попитаха дали трябва да редактират „да гледа турчин как бесней над бащино ми огнище” или да изхвърлят Ботев.

Кемал Еюп не си спомня колко точно средства са похарчени за изследването, което било дело на независими външни за комисията експерти. Спомена сумата 100 000, без да уточни лева или евро с уточнението, че 30 на сто от тях били от бюджета на комисията, а останалите били евросредства.

„От тях започна, четох някъде в някакво писмо,  а те бяха силно притеснени и въпреки че учебниците са безплатни, някои ни предоставиха, други не ни предоставиха, и трябваше да издирим и загубим учебниците, за да може експертите да разполагат с всички издания. Сега наближава началото на учебната година, ще се одобряват новите учебници и те са притеснени”, заяви Еюп.

„Цитирани са някои пасажи от различни учебници. И там, където са цитирани, техните издатели сигурно са притеснени евентуално техните да не получат одобрение на техните учебници. Но всичко това е в правомощията на министерството на образованието”, каза още той.

„Много са ми искали оставката, нямам желание да я подавам. Аз съм от създателите на тази институция, която има своя авторитет, а някой се мъчи скандал да прави от определени действия. Аз да не съм следовател да знам кой. Казах насоченост от къде може да дойде, не съм сигурен и в това”, обясни Кемал Еюп.

Новият председател на комисията Ана Страшимирова обяви, че ще нареди проучването да бъде свалено от интернет-страницата на институцията. Тя припомни, че е поела поста след датата на публикуването на проучването и не е успяла да открие договора за провеждането му, както и решението на комисарите по него.

„Сега като се върнем в комисията, ще наредя изследването да бъде свалено от сайта. Мисля, че е редно първо да бъде обсъдено с всички заинтересовани страни, да има дискусия, да има конкретно решение. Иначе независими проучвания ще се правят и ще продължат да се възлагат”, заяви тя. 

Въпросът е, че по некоректен начин се появява на сайта, който не е на физическо лице, а на държавна независима институция. Най-некоректното в случая е, че никой няма спомен кой е наредил да бъде качено на сайта на Комисията. Не искам да гадая, но едва ли става дума за хакерска атака. Смятам, че в момента някои хора имат проблеми с паметта и не могат да си помнят  кой точно е наредил”, обясни Страшимирова.