Базите ни готови за US-военните напролет
Базите ни готови за US-военните напролет / netinfo

Военните бази в България, които ще се използват и от американски части, ще бъдат готови за живеене и учения до пролетта на следващата година. Това каза министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Министърът допълни, че американски военни може да дойдат още това лято или през септември, но за кратки учения. Близнаков каза още, че до края на юни ще внесе доклад в Министерския съвет за стартиране на 8 проекта за модернизация на армията.

В момента върви проектът за ремонт на хеликоптерите Ми-17, а хеликоптерите Ми-24 трябва да се модернизират. Ако не се модернизират хеликоптерите, както и изтребителите, армията ще изпадне в критична ситуация. За модернизацията на Ми-24 ще се предложи на руската компания сама да си избере западна фирма-партньор, уточни Близнаков.

Той каза, че от посещението на американския президент Джордж Буш в нашата страна е станало ясно, че се признава приносът на Българската армия за сближаване на двустранните позиции и това е проличало от изразената от Буш признателност за участието в Ирак.

Разполагане на противорекетни системи от проекта за американския защитен щит не се предвижда в България. Според Близнаков всички страни от  НАТО трябва да са еднакво защитени. Министърът на отбраната потвърди, че и армията ни е участвала в охраната на президента Буш, но точно как било военна тайна.

Военният министър проведе среща с интелектуалци в резиденция „Лозенец”, които имали идеи за популяризирането на професията войник и историята на армията ни. Като например заснемане на документални и игрални филми, написване на книги. В замяна на това интелектуалците може да ползват почивната база на военните в Созопол, военното издателство и военният телевизионен канал. Дори се роди идеята, че известна актриса, например Аня Пенчева, би могла да посети наш контингент зад граница.

В САЩ е много популярно известни личности от светския живот като Доли Партън, Шер и дори състезатели по кеч, да посещават американски военнослужещи с цел да повдигнат бойния им дух.