/ БГНЕС
Нараства одобрението към работата на кабинета "Борисов 3" за първите 100 дни управление. Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Барометър България", проведено в периода 11-15 август 2017 г., съобщиха от агенцията.
 
42% от анкетираните одобряват дейността на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти, което е със 7% повече от началото на мандата. 48% от анкетираните заявяват, че не одобряват дейността на кабинета през първите 100 дни на управление, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка.
 
Галъп: Повече оптимизъм за икономиката, по-малко за политиката

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни, посочват от агенцията. Премиерът Бойко Борисов е традиционно с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета. Това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива той - посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище.
 
Обявената от правителството и Бойко Борисов "война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет, смятат от агенцията. Подписването на Договора за добросъседство с Македония също е оценено от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Борисов.
 
Проучване: Президентската институция - лидер по доверие

Покачва се одобрението и към вицепремиера Красимир Каракачанов. Той традиционно е от водещите рейтингови политици, но вероятно разумната му позиция за преразглеждане милиардите разходи за ескадрилата самолети влияе положително. За това допринася и лансираното намерение в качеството му на военен министър за възстановяване на българската военна промишленост.
 
Дори недоволството от действията на другия вицепремиер Валери Симеонов срещу шумните курортни дискотеки явно е останало в малкия кръг на Facebook закачки. Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и са оценили по-скоро положително стабилизиращите действия на държавните органи.

Проучване през юли: Оценка "Среден 3" за кабинета "Борисов"

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета. Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.
 
Заместник министър-председателят Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрявани членове на правителството.
 
Парадоксално: Одобрението за парламента най-високо, когато... отсъства

Избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност.
 
Бичът на българското общество - безработицата, вече е заменен с липса на работна ръка в цели сектори на икономиката, което от своя страна също вдъхва оптимизъм и надежди за развитие и респективно обяснява данните от изследването, посочват от "Барометър България". Изследването е проведено чрез телефонно интервю на 1002 души на възраст над 18 г.