/ БГНЕС, архив
"Галъп": Третият кабинет на Борисов започва работа при 32% доверие
Кабинетът "Борисов 3" започва своята работа при 32% доверие. Това показват данните от последното проучване на "Галъп интернешънъл", възложено, финансирано и проведено от самата агенция.
 
Световните агенции за новия кабинет: Има шанс за 4-годишен мандат

"Тези 32% са около познатите нива от предходния мандат. Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%. Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди", коментират от "Галъп".
 
"Служебното правителство е успяло да внесе известно успокоение - недоверието в правителството е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат "Борисов" до нива от около и над 50%. Същата тенденция личи и по стойностите доверие в парламента. И там с идването на служебното правителство, отношението към институцията на Народното събрание става по-благосклонно - отрицателните оценки "слизат" от нива над 70% в края на предходния мандат до нива чувствително под 70%. Тези по-благоприятни стойности на одобрение в парламента идват в период, когато той на практика отсъства", отбелязват от "Галъп".
 
Третият кабинет на Борисов ще пише нов антикорупционен закон

"Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа - на фона на последните години. Запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката", обясняват от "Галъп".
 
В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти, допълва NOVA.
 
Данните са от ежемесечната изследователска програма на "Галъп интернешънъл". Проучването е проведено в период 4-11 май сред 819 респонденти.
nova.bg