/ БГНЕС
Новият (стар) премиер Бойко Борисов обеща засилен икономически растеж и увеличаване на доходите в най-бедната страна от ЕС при утвърждаването на неговото правителство в българския парламент днес, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че освен от двете политически сили в управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти, новото, трето поред правителство начело с Борисов, бе подкрепено и от малката популистка партия "Воля", докато социалистите и ДПС - партията на етническите турци - гласуваха против.

Бойко Борисов представи кабинета си на Румен Радев

Борисов обеща да строи още магистрали и да се бори срещу контрабандата, за да се даде стимул на икономиката. Това трябва да доведе до нарастване на средната работна заплата с 50 процента за 4 години, като в същото време подоходните и корпоративните данъци се задържат на 10 процента, цитира Ройтерс изявлението на премиера при представянето на новото правителство в Народното събрание днес.

Той обеща също да създаде специален орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, но анализаторите са твърде сдържани към реформаторските стремежи на правителството, добавя агенцията.

Третият кабинет на Борисов ще пише нов антикорупционен закон

Очакваният икономически ръст от 3 на сто тази година според анализаторите е недостатъчен за България, ако иска бързо да навакса изоставането от жизнения стандарт в Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Според Ройтерс новото правителство, въпреки крехкото си мнозинство в парламента, има шансове да се задържи на власт най-малкото до юли 2018 г., тъй като опозицията не желае да подклажда политическа нестабилност през 6-месечното ротационно българско председателство на ЕС, което започва през януари.

Борисов: Извинявам се на БСП, че ги победих, бях им дал властта на тепсия

Германската агенция ДПА прави политически портрет на премиера Бойко Борисов и посочва, че неговата партия отново е успяла да спечели предсрочните избори на 26 март, въпреки че България остава най-бедната и най-корумпирана - според Трансперънси интернешънъл - страна в ЕС. Затова, отбелязва ДПА, Борисов отново се изправя пред същите предизвикателства, като най-съществените от тях са жизненият стандарт на българите и високата корупция.

Според ДПА този път на Борисов се е наложило да търси коалиция с потенциално непредвидимия крайнодесен популистки блок на Обединените патриоти и затова е под въпрос дали сега той ще има повече шансове да извърши закъсняващите реформи, отколкото с предишния си кабинет.

Герджиков към Борисов: Завещаваме ви пълна хазна (ВИДЕО)

Асошиейтед прес обръща внимание на обещанието на Борисов новото правителство да продължи проевропейския и пронатовски курс на България. Според АП главно предизвикателство за новия му кабинет ще бъде поддържането на стабилността в страната предвид на несигурността, царяща в ЕС заради Брекзит, нестабилността в съседните Турция и Македония, и страховете от нова миграционна вълна.

АП цитира политически анализатори, според които двамата коалиционни партньори вероятно ще успеят да изгладят различията си, което ще позволи на правителството да изкара пълния 4-годишен мандат.
БТА