Атентатът в Бургас извършен с 3 кг тротил
Атентатът в Бургас извършен с 3 кг тротил / снимка: Reuters

Около 3 кг тротил е взривното вещество при атентата в Бургас. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ. Вече има и предположения за принадлежността на атентатора към конкретна терористична групировка, но не е уместно да бъдат съобщавани публично, съобщи още вицепремиерът.

„Нито за миг колегите не са спрели да работят. Надявам се с общите усилия на евроатлантическите партньори действително да можем да установим повече факти и обстоятелства и мотива”, обясни министърът. По думите му има много голям обем информация, правят се и много анализи. Все още продължава да се работи по установяването на самоличността на атентатора.

„Няма държава в света, която да обяви, че е застрахована или че няма никакви предпоставки да бъде извършен подобен терористичен акт”, обясни още Цветанов. Министърът отново категорично заяви, че не е постъпвала информация за атентата по линия на службите.

„ДАНС е в контакт със специалните служби на всички държави и в тази посока никога не е имало притъпени сетива на българските служби относно тероризма”, коментира министърът реплика експерта по тероризъм Амнон Халпер, бивш шеф на полицията в Тел Авив, който определи България като „мека мишена”. По думите му по света няма служба с притъпени сетива за тероризма след атентатите от 11 септември 2011 г. в САЩ. „Постоянно, освен че обменяме информация, обменяме и опит”, каза той.

По въпроса за мерките за сигурност на нашите летища, Цветанов подчерта, че всяко летище има стандарти за проверки, които се правят по международни стандарти и направено по охраната - е стандартното.

Междувременно БГНЕС съобщи, че пред израелската телевизия „Канал 2” очевидци на взрива в Бургас, споделили, че няколко дни преди атаката атентаторът разговарял с туристи на местните плажове. Според един от израелските свидетели атентаторът разговарял с туристи от Холандия и им казал, че майка му е холандка, а баща му иранец.

По-рано днес пресслужбата на Европейската полицейска организация съобщи, че Европол има свои представители в България, които помагат на българските власти в разследването на атентата на летището в Бургас. Благодарение на мобилния офис на Европол в България могат да се правят справки с базите данни на организацията в Хага. След терористичния атентат в сряда, Европол сформира наблюдателен екип, в който се включи и български служител за свръзка в централата.