Според него Нинова няма да бъде избрана, но ще я обявят за такава
В навечерието на прекия избор на нов председател на БСП в рубриката Гласът на Dariknews.bg говорим със социолога Юрий Асланов за напрежението в червените редици и легитимността на вота. 

Асланов няма да гласува за лидер на столетницата, защото, според него, изборният процес е опорочен и той не би искал да "легитимира с участието си този фарс".

Елена Йончева: На думи Нинова се бори срещу корупцията, хората не й вярват

"Общо взето тези избори се провеждат без ясни правила. Има правила, които бяха приети от ръководния орган, по-точно бяха признати за приети при липсата на кворум на едно заседание на Националния съвет. Централната комисия беше подбрана при липса на консенсус за състава. До този момент, ден преди избора, никой не знае каква е числеността на избирателните списъци, секциите, местонахождението им. Една голяма част от пороците на изборния процес, които БСП иначе критикува, по отношение на организацията в държавата, тук намериха израз в концентриран вид, че дори и надхвърлиха някои неща.

Цялата предизборна кампания беше кампания на един от кандидатите, неравнопоставена във всяко едно отношение и най-вече при неясно финансово обезпечение, защото за тази година Националният съвет дори няма приет финансов бюджет", посочи той.

"Не знам каква активност се очаква, но горе-долу знам какво ще се случи.

Нинова ще бъде обявена за избрана, не казвам, че ще бъде избрана, а че ще бъде обявена за избрана. Още не знам как ще го направят, но съм почти убеден, че ще стане", продължи той.


2 дни преди вота за лидер на БСП не казват броя на избирателите (ВИДЕО)

Според Асланов правителството няма да подаде оставка, а с опитите да се свика Велико Народно събрание се печели време, за да се избегне сформирането на служебен кабинет.

"За да се стигне до оставка, трябва протестният натиск да се съчетае с ясна политическа програма, което значи, че протестиращите трябва да допуснат политическите партии до себе си. Докато на улицата не се появи политическа програма, не може да очакваме същностна промяна", подчерта той.

Румен Радев призова площада да не се поддава на провокации

Социологът добави, че протестиращите не са искали действително нова Конституция, а да кажат, че е сбъркан начинът на правене на политика.

"Този лозунг за нова Конституция и Велико Народно събрание се появи не от гледна точка, че протестиращите искаха точно това. Повечето протестиращи дори не са прочели Конституцията. Нямаше да искат да се сменя, а да се спазва. Истината е друга - политическата система у нас е болен човек, тя се нуждае от продължително лечение, а не на парче, защото тя не е легитимна и призната от гражданите, и спадащото участие от избори на избори го доказва", заключи Юрий Асланов.