Антрополог определи песента „Нашата полиция като имиджов удар по МВР
Антрополог определи песента „Нашата полиция като имиджов удар по МВР / БГНЕС
Антрополог определи песента „Нашата полиция" като имиджов удар по МВР
32205
Антрополог определи песента „Нашата полиция" като имиджов удар по МВР
  • Антрополог определи песента „Нашата полиция" като имиджов удар по МВР

Социалният антрополог Харалан Александров определи песента на Веселин Маринов „Нашата полиция" като „страховит имиджов удар по институцията на МВР и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов".

В предаването „Витамин" по Дарик той коментира появата на подобни „химни" и в други съседни страни.

„Текстът на българското парче директно кореспондира с текста на руско-съветската песничка, според която нашата полиция ни пази. Аз се страхувам, че става дума за автентичен копнеж на едно много уплашено, много объркано провинциално общество да бъде защитено от глобалния свят. Честно казано, ако аз бях полицай, щях да съм много засегнат и обиден, ако по този начин бъда представен аз и моята институция", категоричен бе Александров.

„Нямам впечатлението, че нашата полиция ни пази. Нашата полиция се опитва да опази себе си най-вече и образа, който е създала за себе си. Тя е като всяка друга институция води в един свят, в който все повече хора се питат какъв е смисълът от държавата и от нейните институции, и се опитва да защити правото си да съществува, да поддържа огромен щат и да харчи публични пари в конфликт с други институции като съда, прокуратурата, вместо да си сътрудничи с тях. Оказва се, че българският Наказателен кодекс е направен за престъпници без въображение отпреди 20 години. Оказа се, че съдиите гледат списъка с наказателните състави и гледат доказателствения материал и така ги сравняват. Печалният резултат от това е, че всички целокупно ще амнистират вероятните престъпници по причина на това, че ще минат през един пародиен наказателен процес, ще бъдат освободени, ще им се извиним, след което ще кажем, че са по-чисти от сълза на катерица. Това ли ще е резултатът от грандиозната борба с организираната престъпност", попита риторично Харалан Александров.