Алгафари: Много от минаващите българската граница бежанци са кюрди икономически емигранти
Алгафари: Много от минаващите българската граница бежанци са кюрди икономически емигранти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Алгафари: Много от минаващите българската граница бежанци са кюрди икономически емигранти
81748
Алгафари: Много от минаващите българската граница бежанци са кюрди икономически емигранти
Алгафари: Много от минаващите българската граница бежанци са кюрди икономически емигранти
  • Алгафари: Много от минаващите българската граница бежанци са кюрди икономически емигранти
  • Алгафари: Много от минаващите българската граница бежанци са кюрди икономически емигранти

80% от преминаващите през България бежанци са кюрди. Това коментира пред Дарик пред политическият пиар Нидал Алгафари. Според него не става въпрос само за хора, които бягат от война в Сирия. „Голяма част от тях са икономически емигранти", обясни Алгафари. Той смята, че тези хора са подтикнати да бягат към Западна Европа с помощта на Турция и властите в Сирия.

„Бежанците, които минават не само през българската граница, а и през тези на Гърция, Унгария, по-голяма част от тях са хора, които идват от населените с кюрди места в Сирия и Ирак. По-голямата част не са свидетели на бомбардировки и войни, на някакъв вид насилие, а са по-скоро икономически емигранти. Съотношението в България поне в началото, докато следяхме нещата, беше някъде 80 процента от хората с кюрдски произход, а 20 процента - от всички останали етноси и националности", каза Алгафари. На въпрос дали има съмнения, че някой умишлено подтиква тези хора да минават границите към Западна Европа, той отговори положително. „Със сигурност е така. Няколко са причините. Едната е свързана с политиката на Турция спрямо кюрдите и автономия Кюрдистан или възможността, която се очертава във времето да се създаде нова автономия на Кюрдистан в Сирия, а от друга страна е режимът в Сирия, който е на власт, който колкото повече хора избягат в Европа, толкова повече намаляват недоволните от действията на сирийската държава и по този начин оказват натиск върху Европа да вземе спешни и бързи решения", каза Алгафари.

Той обясни, че големите икономики като Великобритания и Германия си избират образованите бежанци за своите държави, а останалите оставят в Източна Европа.
"Да получиш образование за лекар или инженер струва стотици хиляди паундове или евро и им излиза много по-евтино само да ги обучат на някакъв език и да ги интегрират или да ги вкарат в тяхната система", каза Алгафари.

Той представи и по-различен поглед върху дейността на Ислямска държава в Сирия. "Много е митологизирана тази Ислямска държава, но е факт, че там, където Ислямска държава превземат територии, подсигуряват спокойствие, сигурност на хората, липсата на отвличания, рекет, спекулации в цените и затова населението засега ги приема", каза Алгафари. Политическият пиар определи като "реклами" и "пропаганда" изнесеното в медии, че "Ислямска държава" цели да обрязват жените или пък това, че имали списък за проституция, в който влизали и невръстни деца".

Арабистът проф. Владимир Чуков, който подготвя книга за създаването на Ислямска държава, призна, че терористичната организация е политически проект. "Наистина това е политически проект и хората, които го правят, са от иракските въоръжени сили - има няколко военнослужещи от армията на Саддам, които прилагат оперативни средства, за да привлекат огромна маса от последотаватели", каза той.
Сирийката Азхар Аломар е част от мисията на няколко неправителствени организации на границата между Гърция и Македония. Аломар помага като превежда на бежанците. "Повечето от бежанците са с деца и ги е страх за живота на децата, нямат домове, казват, че всичко е сринато със земята и затова бягат, защото вече ги е страх за живота", каза тя.

Хуманитарните организации очакват през следващите три дни да премират около 50 000 емигранти от Гърция към Македония в посока Западна Европа.