/ БГНЕС
Новият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) е Александър Андреев. Това реши парламентът със 119 гласа „за“ и 54 „против“.

Номинацията на Андреев, който досега бе говорител на ЦИК, идва от Федерацията на независимите студентски дружества, но бе припозната от парламентарната група на ГЕРБ.

Зад кандидатурата му застанаха още от „Обединени патриоти“ и „Воля“, БСП гласуваха против, а ДПС изобщо не участваха в гласуването. От движението първоначално заявиха, че ще подкрепят Александър Андреев, но в хода на дискусията се отказаха от това, тъй като останаха недоволни от отговорите му.

По време на дебата соцлидерката Корнелия Нинова попита Андреева какви промени в Изборния кодекс са необходими, за да може да се организират изборите. Тя се позова на изказване на кандидата за председател по време на изслушването му в правната комисия, в което той посочи, че текстовете за машинното гласуване в Изборния кодекс са малко и трябва да се създадат условия ЦИК да свърши своята работа.

„ЦИК е колективен орган, който организира и произвежда изборите. На тези въпроси, които бяха поставени, не мога да дам решение, защото се решение на колективния орган. ЦИК ще приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя“, отговори Александър Андреев.

„Крие се зад колективната отговорност на органа. Вчера той каза, че законът не струва и че трябва да се промени. Министерският съвет прехвърля отговорността на ЦИК, ЦИК на Народното събрание и накрая фалшиви избори!“, възкликна Нинова.

„Аз в моето изказване казах, че ще гласуваме за предложения от ГЕРБ председател на ЦИК, защото отговорността да предлагат председател е на ГЕРБ. На базата на отговорите от г-н Андреев, които ги чухме преди малко тука, начинът и отношението, което той представи пред нас, като отношение към целия изборен процес, вече промениха нашето мнение. Няма как по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната. Предишният председател – съдия Стоева, подаде своята оставка и от мотивите ние разбрахме, че с вече приетития изборен кодекс, налагате режим, който ще доведе до хаос и фалшифициране на тези избори и Андреев сам себе си постави преди малко именно точно в тази услуга като инструмент на този процес“, заключи и Мустафа Карадайъ.

„Силно съм разколебан как да подкрепя такъв председател, който казва, че няма да коментира оставката на предишния, предвид че в нея причините са именно орагнизационни. Той трябва да каже как ще се справи с тези организационни неща, които са накарали предния председател да си отиде“, каза и Йордан Цонев, който добави, че от движението няма да участват в гласуването.