/ Thinkstock/Getty Images
Променят се цените за отстрел на дива свиня при групов лов
Държавата намали цените за отстрел на диви свине, за да се стимулират допълнително ловците. Причината е в нарастващата заплаха от зараза с африканска чума по свинете у нас. Само на 60 км от България, в румънския град Констанца, има огнища на заразата.
 
Опасността е голяма, защото чрез дивеча може да се пренесе бързо чумата и на наша територия. Именно затова държавата разчита на ловците да увеличат отстрела на диви свине. В тази връзка министърът на земеделието Румен Порожанов определи нови цени за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм.
 
За отстреляна дива свиня на възраст до една и от една до две години не се заплаща. За отстреляна женска дива свиня над 2 години цената от 500 евро става 100 евро. „Промяната се налага с цел финансовото облекчаване на ловците, които ще ловуват на дива свиня и засилването на този лов за намаляване на популацията на вида, като превантивна мярка за неразпространение на африканската чума”, се казва в съобщение от министерството на земеделието.

Вземат мерки срещу африканската чума по свинете в област Шумен

В помощ на ловците от Изпълнителната агенция по горите ще дадат 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня. До края на седмицата във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти за вземане на проби от отстреляните диви свине за изследване на месото за двете болести.

Взетите проби ще се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от Българската агенция по безопасност на храните. "Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби", се казва в съобщение от Агенцията по горите.