Абитуриент от Пловдив създаде робот, който ще може да помага за лечението на пациенти с коронавирус, предава NOVA. Изобретението може да носи и доставя лекарства в изолирани помещения, в които са настанени болните.

Излекувани от COVID-19 дариха плазма във ВМА (СНИМКИ/ВИДЕО)

Роботът е с размер на котка и ходи на четири крака.
Ученикът от математическата гимназия в Пловдив с изобретението си ще представи страната ни на авторитетното международно състезание на Европейския съюз за млади таланти в науката.

Четирикрак робот, който ходи с помощта на невронна мрежа конструира дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Йордан Цветков. Командите на устройството се задават чрез неврони, които са свързани в повтаряща се система и всъщност са изкуствен интелект, наподобяващ човешки мозък.

В Световния ден на кръводарителя - излекувани от COVID-19 ще даряват плазма във ВМА

„Главното нещо в него е една платка мозък, наречена микроконтролер, която дава всъщност команди на моторите. Тази платка стои върху една друга платка, която разработих аз, която улеснява свързването между всички компоненти”, казва Йордан.

Най-голямото му постижение, е че роботът може да се движи върху неравни и труднопроходими повърхности. Той е направен от пластмасови части, изработени от 3D принтер. Има 12 мотора Може да се движи два часа без да спре с  помощта на батерии за радиоуправляеми самолети.

Разработването на робота му е отнеколо около година. Засега той е създаден с научна и изследователска цел, но скоро ще има и практическо приложение, например при лечението на пациенти с коронавирус.
nova.bg