/ Dariknews
Датата 9 септември отново предизвика полярни мнения в обществото - докато едни отбелязваха 75-годишнината от победата над фашизма, други организираха поход, на който да ограмотят младите хора с репресиите на режима.

В късния следобед шефът на столичните социалисти Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет на БСП - София, народни представители и общински съветници от групите на социалистите поднесоха цветя на паметника на Незнайния воин. По-късно положиха цветя и на паметника на Съветската армия.
 

Dariknews



"Има една група от обществото, за съжаление голяма част от нея не са между живите, но колцина от тях, които все още са живи, могат да потвърдят, че за тях 9 септември не е дискусионен. За тях 9 септември е денят на свободата, защото те са били смъртници по това време", коментира Калоян Паргов.

По-рано през деня от Българския антифашстки съюз положиха цветя и на паметната плоча на убития на 3 март студент Марин Боев, на изхода от подлеза срещу Софийски университет "Св. Кл. Охридски". 

Този следобед откриха и изложба в Руския културно-информационен център, която първоначално бе озаглавена "Към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България", а после бе преименувана на "Пътят към победата: историческите източници". Събитието разбуни духовете още миналата седмица, когато външното ни министрество излезе с остра позиция срещу него.

Срещу изложбата бе организиран и протест от антикомунисти, които настояха, че "окупацията не може да бъде наречена освобождение". Няколко десетки недоволни се събраха на ул. "Шипка" пред Руския културен център, докато вътре държеше слово руският посланик Анатолий Макаров. Демонстрацията премина сравнително мирно и се стигна само да размяна на реплики.
 

Dariknews



Протестиращите носеха плакати с надписи "Сталин не е освободител", "Освобождение? Не, нагла окупация" и викаха: "Тук не е Москва". Не останаха длъжни и от другата страна, които подвикваха: "американски подлоги".

Още преди обяд днес пък се проведе и "Поход на паметта", чиято цел бе професионални историци да запознаят младежи с историята на девет сгради от времето на комунизма.

Организаторите белязаха с червени пречупени звезди деветте "места на паметта" - бившият Партиен дом, бившият Държавен съвет, бившият Отечествен фронт, бившият Комсомол, бившият мавлозей на Георги Димитров, арестанските килии на Държавна сигурност на ул.Московска 5, първият щаб на Народната милиция в хотел „Славянска беседа“, катедралният храм „Света Неделя“.
 

Dariknews



"Това, което походът би трябвало да предизвика, е повод за размисъл. Днес е един трагичен ден, като символ на една епоха, която откъсва България от нейния исторически път, от геополитическата й траектория. Това е свързано с хиляди човешки жертви. Събитието е адресирано към младите, към хората, които нямат конкретен житейски спомен и на които им липсва информация какво всъщност представлявваше този режим", обясни Михаил Груев, председател на държавна агенция "Архиви".

21-годишният Даниел Бабев, един от "походниците", също бе категоричен, че "трябва да се запомни това, което се е случило и никога да не се повтаря". Той добави и че паметникът на Съветската армия, който от години буди противоречиви чувства, трябва да бъде разрушен, тъй като "символизира комунистическия режим, свързан с много трагедии и жертви".