76% от децата са пасивни пушачи у дома
76% от децата са пасивни пушачи у дома / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Седемдесет и шест процента от децата са пасивни пушачи у дома. Това обяви д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания.

От днес започва кампания "Активно за пасивните пушачи". По думите на Ангелова, едва една трета от децата живеят в домовете си без тютюнев дим. 65.8 на сто от децата са пасивни пушачи в дискотеките и в интернет клубовете. По думите й, непушачите са по-толерантни към пушачите, отколкото обратното.

От всички деца в България 83 на сто са опитвали цигара, допълни Ангелова. В рамките на кампанията във всички училища на територията на столичния район "Слатина" ще има мероприятия, свързани с незапочването и отказването на тютюнопушенето. Предстои да бъдат създадени клубове на младия непушач.

Децата на родители пушачи страдат три пъти по-често от астма, бронхити, конюнктивити и др. заболявания, обясни тя. По думите й над 60 процента от никотина може да премине през майчината кърма и да навреди на бебето. Пушещите бременни вредят на детето си заради това, че никотинът преминава през плацентата.

Тютюнопушенето е заболяване, уточни д-р Ангелова. Все още, обаче, в Националната здравноосигурителна каса не са съгласни, че трябва да има клинична пътека за лечението му, уточни тя.

Кампанията се подкрепя от Националния център по опазване на общественото здраве, от район "Слатина" и фармацевтични фирми.

Веднъж в седмицата ще бъдат преглеждани безплатно активни пушачи в кабинет за отказване на тютюнопушенето, който се намира на ул. "Гео Милев" 114, бл.58 в София. В останалото време прегледите ще струват 10 лева, като е необходимо предварително записване на тел. 02/ 97336 06.