65% от бюджета на МВнР e за издръжка на дипломатическите ни служби зад граница
65% от бюджета на МВнР e за издръжка на дипломатическите ни служби зад граница / Sofia Photo Agency, архив

65% от бюджета на Министерството на външните работи отива за издръжка на дипломатическите ни служби в чужбина. Това заяви министър Николай Младенов пред негови служители. Срещата беше свикана, за да се представят резултатите от стратегическия преглед на ведомството, който беше направен през последните близо два месеца. По думите на Младенов до дни ще стане ясно кои мисии ще бъдат закрити. Той обясни, че това все още се обсъжда, защото своето мнение трябва да дадат и другите институции в страната.

В момента МВнР управлява 83 посолства, 6 постоянни представителства към международни организации, 19 генерални консулства, 1 консулство и две дипломатически бюра. Общо в задграничния щат на министерството има 844 щатни бройки, като допълнително се наемат още 400 местни граждани. По думите на Младенов идеята е мисиите ни да бъдат приоритизирани. Според него закриването на някои от тях е неизбежно, но то няма да се прави безразборно.

„Аз си направих един ден труда и взех една карта на света и си отбелязах в различни цветове къде имаме посолства с посланици, къде имаме посолства с временно управляващи и къде имаме втори акредитации. Много е интересно. В Южна Америка навсякъде имаме посланици. В Африка нямаме почти никъде", допълни Младенов.

Относно кадровата политика на министерството министърът заяви, че трябва да се въведе принцип, че хора, на които им остават две години до пенсиониране, няма да могат да бъдат изпращани като посланици. Тези, които пък са навършили пенсионна възраст по време на мандата си ще трябва да се върнат до две години. Младенов обясни, че те трябва да предават своите знания на по-младите, които да ги наследят.

„Кратка сметка показва, че ако някой днес започне работа в МВнР, шансът да стане посланик идва след 28-та година. Може би тъкмо преди да излезе в пенсия, живот и здраве, да направи един мандат и да приключи. И това е в добрия вариант", уточни външният министър.

Пред своите служители Младенов заяви още, че очаква от тях да използват по-често интернет, като начин за комуникация с гражданите. Той обясни, че не е вярно това, че българите не се интересуват от външна политика, а точно обратното. Самият министър поддържа свои профили в социалните мрежи Facebook и Twitter.

Външният министър обеща повече възможности за квалификация на подчинените му. Той ги увери, че в изготвения стратегически анализ няма конкретни предложения за съкращения.