/ Деян Герговски
45 души е общият брой до момента на пострадалите при днешния голям протест в София. Това стана ясно на извънреден брифинг на Спешна помощ. 

Екипите на Центъра за спешна медицинска помощ са обслужили 38 протестиращи и полицаи, каза д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП в София. 1 пострадал е в токсикологията във ВМА с обгазяване, шестима са в ИСУЛ, шестима в „Пирогов“. „17 сме обслужили на място и не са транспортирани. Има двама избягали. Отделно 6 задържани в трите районни управления - Трето, Първо и Пето. Все пак обаче това не е пълна информация и не е цялостна бройка за пострадалите, тъй като там има две линейки на пожарната, които също обслужват също хората“, посочи д-р Гелев и директорът а РЗИ - София д-р Данчо Пенчев допълни данните:

"До 14.30 ч. през лечебните звена са минали 45 души, от тях 6 са хоспитализирани. В Първа многопрофилна болница има двама прегледани с химическо изгаряне на окото - един полицай и един оператор. На двамата е оказана помощ. Полицаят е пуснат, но операторът е останал за лечение в болницата. В болница ИСУЛ са обслужени над 20 души - един цивилен с гръдна травма, полицай с травма на китка, както и още 10 полицаи, 8 цивилни и един репортер. Всички те са освободени. Във ВМА с полиция е докаран протестиращ, приет в клиника по токсикология, бил е напръскан със спрей. В МВР болница са обслужени 12 човека, 6 от тях са прегледани и осовободени, 6 са с различни травми, като 4 души от тях са хоспитализирани. 8 души са прегледани в "Пирогов", съобщи Пенчев.

Те призоваха да не се злоупотребява с екипите на Спешна помощ.

„Подадените ни сигнали за пострадали са може би над 50, като плюс тях имаме около 30, които се оказват напълно фалшиви", посочи д-р Гелев.

"С цел да се реагира бързо, ако има по-сериозно пострадал, 2 екипа стоят от двете страни на протестите. Освен тях, още 7 или 8 непрекъснато извозваха, когато беше напрежението. Преди броени минути кацна самолет на летище „София“ с подаден за нас сигнал, най-вероятно сърдечен инцидент – инфаркт. Тъй като нямаше свободен екип, се наложи екипът от БНБ да отиде и да обслужи случая на летището. Тези 30 фалшиви повиквания – не можем да преценим, че повикването е фалшиво и ангажираме екип. Това, което искам да кажа, е, че горещият ден, който е един като всички останали, има прекалено много хора, които се нуждаят от спешна помощ и ангажирането на 7,8 или 10 екипа в тези протести за обслужване главно на протестиращи лишава останалите граждани на столицата от своевременна спешна помощ“, добави д-р Гелев.

Директорът на Спешна помощ отрече информацията, че на протестите е бил намушкан полицай.

Няма намушкан полицай, не сме обслужвали такъв служител на МВР“, заяви д-р Гелев.