411 малчугани са получили помощ от Фонда за лечение на деца от началото на годината
411 малчугани са получили помощ от Фонда за лечение на деца от началото на годината / Sofia Photo Agency, архив
411 малчугани са получили помощ от Фонда за лечение на деца от началото на годината
56099
411 малчугани са получили помощ от Фонда за лечение на деца от началото на годината
  • 411 малчугани са получили помощ от Фонда за лечение на деца от началото на годината

От началото на годината Фондът за лечение на деца е одобрил средства за подпомагане на 411 непълнолетни, съобщи директорът му Павел Александров. 76 от децата се лекуват в чужбина, а 194 - в България. 101 са одобрените малчугани, които са продължили лечението си от минали години, а 40 са били частично подпомогнати.

Александров допълни, че утвърдените средства за всички тези деца са около 7 милиона лева, до момента обаче от тях са изразходвани 5,5 милиона лева.

Павел Александров опроверга слуховете, че фондът, който той представлява, е отказвал лечението на деца: „Ние не отказваме лечение на деца, просто фондът не е одобрил лечението в чужбина. След като ние не одобряваме лечението в чужбина, ние посочваме алтернативите, които са в България. Казваме на родителите къде може да се лекува детето в България, осъществяваме връзки с нашите специалисти и детето се лекува тук".

На последното заседание на обществения си съвет фондът е одобрил 29 заявления, като едно от децата вече се лекува в Хановер. По думите на Александров интересът към фонда непрекъснато се увеличава, с което нараства и броят на подпомогнатите деца: „През 2007 година фондът е подпомогнал 52 деца. През 2009 година е подпомогнал 105, 2010 - 276 деца, 2011-а - 387 малчугани, а през тази година, до края на август, фондът е подпомогнал 411 деца".

За финансиране от фонда може да кандидатства всяко дете, след като родителите му подадат заявление, в което упоменат конкретните нужди от лечение. Необходимо е да бъдат представени и всички медицински документи на детето от последните шест месеца, допълни още Александров.