Всеки български гражданин, навършил 65 години, може да получи безплатно противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, в България вече са доставени 230 хил. ваксини. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

В момента се извършва паралелно снабдяване с ваксини на лични лекари в цялата страна. До петък, 22 октомври, всички ОПЛ, подали заявки за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества, прогнозират от институцията.
 
Рискът от заразяване със сезонен грип е висок при лица със слаба имунна система и при страдащи от хронични заболявания. Същото важи и за хора над 65-годишна възраст, които са особено уязвими. Освен тежкото протичане на заболяването, при грипна инфекция се увеличава и рискът от вторични усложнения – на белия дроб, сърцето, бъбреците и т.н. Желаещите, навършили 65 години, могат да получат противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар безплатно.

COVID-19 и грип: Прилики и разлики

Важно е да се имунизираме срещу сезонния грип, защото през предстоящия грипен сезон тези вируси ще си взаимодействат с вариантите на SARS-CoV-2. Поради слабото разпространение на грипните вируси през миналата година сега повече хора ще са податливи на заразяване. Спазването на противоепидемичните мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция миналата зима ограничи и разпространението на всички вирусни инфекции, предавани по въздушно-капков път, в т.ч. и на сезонния грип.

Сега естествената защита на организма е отслабена и имунната система на повечето хора не е достатъчно подготвена за грипа. Тази година експертите прогнозират, че сезонният грип ще засегне много хора, предупреждават от МЗ.

СЗО: Ваксинацията не трябва да е предпоставка за влизане в страна

Простудните заболявания, които се причиняват от вируси (най-вече от RSV – респираторен синцитиален вирус ), вече циркулират в популацията. Те са обичаен предвестник на грипа – около 2 месеца след тяхното разпространение започва циркулацията на сезонния грип.

Спазването на противоепидемичните мерки, в т.ч. носенето на предпазна маска, ще допринесе за ограничаване на разпространението както на сезонния грип, така и на COVID-19.
Важно е да знаем, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси.  Препоръката на Световната здравна организация е двете ваксини да се поставят през интервал от 14 дни, допълват от здравното министерство.