21 НПО-та изключени от работата по законопроекта за културно наследство
21 НПО-та изключени от работата по законопроекта за културно наследство / netinfo

21 неправителствени организации с над 150 000 члена, които се обявиха против Законопроекта за културното наследство, са изгонени от работната група по закона и са лишени от възможността активно да участват в дискусиите по промените в текста. Това става въпреки уверенията на председателя на Комисията по култура и автор на законопроекта Нина Чилова. Това обявиха представители на неправителствените организации.

Сред организациите, недопуснати до заседанията на работната група, са Съюзът на архитектите в България, Центърът за архитектурознание към БАН, Българският национален комитет на Международния съвет на музеите ИКОМ. Представител, определен от 21 неправителствени експертни организации, които първи застанаха срещу законопроекта, също не е допуснат за работа по проектозакона, въпреки че това писмено е било обещано. Нина Чилова е изгонила и журналисти от заседанията, обявиха експертите. Те припомниха как през август т.г. тя скри, че Съветът на Европа е изпратил критичен доклад относно законопроекта. Александър Вълчев председател на ИКОМ, заяви:

„Народното събрание иззе от Министерство на културата изготвянето на законопроекта за културното наследство и с него се зае НДСВ в лицето на Нина Чилова. Започна тайно разработване - защо? Споровете отидоха встрани от основния проблем и започнаха да разглеждат отделни частни случаи“.

Доц. Евгений Сачев посочи, че липсва национална стратегия за културното наследство:

„Ако този законопроект влезе в сила в този си вид, той ще нанесе вреда на националната идентичност, на всичко онова, което е много по-ценно от интересите на група хора, които се опитват, да използват законопроекта за политически цели преди изборите. След като Европа има отрицателно отношение към законопроекта, питам, защо се бърза с него? В него отсъства като темата за езика и писмеността, подводните богатства, собствеността на Българската православна църква”.

Така вместо да решат проблемите на културното наследство, народните представители задоволяват лични интереси, допълни Кирил Христосков, изпълнителен директор на Фондация „Тракия”.