130 млн. лв. не достигат на Здравната каса да плати на болниците
130 млн. лв. не достигат на Здравната каса да плати на болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
130 млн. лв. не достигат на Здравната каса да плати на болниците
66810
130 млн. лв. не достигат на Здравната каса да плати на болниците
  • 130 млн. лв. не достигат на Здравната каса да плати на болниците

130 млн. лева няма да достигнат на Здравната каса да плати на болниците до края на годината, независимо, че преди по-малко от седмица бе отключен целият финансов резерв на институцията от почти 270 милиона. Тревожната прогноза представи днес директорът на касата д-р Румяна Тодорова, като уточни, че финансовата институция не може да се възползва от 108-те милиона, които има по сметка в банка, тъй като нямало механизъм, по който тези средства да бъдат отключени сега. Надеждата е правителството да заложи тези милиони в бюджета на касата за 2014 г. и те да бъдат предвидени за плащания, които не са направени през 2013 г.

Д-р Румяна Тодорова изрази опасенията си, че българската Здравна каса се превръща в платец на болници и на лекарства за онкоболни, а извънболничната помощ остава на втори план, което не е нормално. Сега, за да покрие дефицита там, касата ще се лиши от 13 милиона лева, спестени от административни разходи. В по-голямата си част обаче, става въпрос за пари за IT технологии: „Изводът от това нещо е, че прехвърляйки такива целеви средства за здравноосигурителни плащания, институцията не може да се развива технически. А цялото общество иска тя да въвежда електронни здравни карти, електронни рецепти".

Проверка в 12 районни здравни каса показва, че над 10% от направленията за изследвания при специалист в тях се оказали неусвоени. 720 пациенти, обслужвани от тези 12 каси, са били попитани каква е причината да не се възползват от дадените им направления.

„45,5% от анкетираните са отговорили, че нямат средства да пътуват до лечебното заведение", обясни д-р Тодорова.

В същото време обаче има пациенти, които за първите шест месеца от годината са настанявани в болници повече от 12 пъти, което прави по два пъти на месец, поясни подуправителят на касата д-р Динчо Генев: „Ако общо ги съберем - 18 600 пациенти са били 84 000 пъти в болница при общ брой на хоспитализациите в болница за първото полугодие 1 138 000" .

Друг анализ пък показва, че 25 000 пациенти са лекувани по 7 клинични пътеки, основно за сърдечни заболявания, за сумата от 87 милиона лева.

Тодорова припомни, че ако през 2010-а година здравнонеосигурените у нас лица са били 1 млн., сега са два пъти повече. 450 000 от тях обаче не са в състояние да плащат здравните си вноски и някой трябва да се погрижи за тях, твърди още шефът на касата.