100 нарушения с помощи за хора с увреждания в прокуратурата
100 нарушения с помощи за хора с увреждания в прокуратурата / Sofia Photo Agency
100 нарушения с помощи за хора с увреждания в прокуратурата
24379
100 нарушения с помощи за хора с увреждания в прокуратурата
  • 100 нарушения с помощи за хора с увреждания в прокуратурата

Над 100 случая на нарушения със социални помощи за хора с увреждания са предадени на прокуратурата, заяви в Бургас министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. В злоупотребите са обвързани и медици от лекарските комисии.

Над 100 случая на нарушения с помощи са констатирани в страната при направените инспекции на Агенцията за социално подпомагане. Според министър Тотю Младенов със злоупотребите са обвързани лекари, които имат връзка с фирми-доставчици на помощни средства. Така помощите са стигали до хора, които нямат нужда и право на тях.

В Бургас социалният министър обяви от 19 декември старта на четири нови социални проекта с ваучерна система по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". По нея предвидените средства са 250 млн. лв. за обучение и квалификация на заети и безработни лица.

Ваучерите ще се раздават от бюрата по труда, където ще бъдат изложени и списъци на организациите, които ще провеждат обученията. В изпитните комисии ще участват и работодатели, каза още социалният министър. По негови наблюдения в България има дисбаланс между търсене и предлагане, а в момента близо 4000 са незаетите работни места.