Знанията от нашите университети не са достатъчни за трудовата реализация
Знанията от нашите университети не са достатъчни за трудовата реализация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

77 на сто от членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) считат, че знанията, придобивани в български университети, не са достатъчни за трудовата реализация, пише в съобщение на Палатата.

Само в 8 на сто от фирмите собствениците и мениджърите са доволни във висока степен от университетското образование на младите служители. Данните са от проучване на БТПП за оценката на бизнеса за образованието в страната и за очертаващите се потребности от специалисти в идните 10 години.

Проучването е проведено през първата седмица на февруари 2014 г. по електронен път и обхваща и предложения за подобрения в образователната сфера.

През следващите 5-10 години членовете на Палатата се ориентират към наемане на хора със средна или висока квалификация. Няма работодател, който да е посочил, че ще са му необходими ниско квалифицирани работници. Най-търсени ще бъдат специалистите с техническо образование, следвани от завършилите икономически профил.

Допитването показва още, че деловите среди имат предварителни позитивни нагласи към дуалната система за образование (според 77 на сто от предприемачите), пише в съобщението.