Заседанието на Тристранния съвет е под въпрос
Заседанието на Тристранния съвет е под въпрос / Sofia Photo Agency, архив
Работодателите напускат тристранката, одобряват социалните мерки без тях
63039
Работодателите напускат тристранката, одобряват социалните мерки без тях
  • Работодателите напускат тристранката, одобряват социалните мерки без тях

Националният съвет за тристранно сътрудничество трябва да разгледа и одобри пакета от спешни мерки за подкрепа на най-бедните, който ще бъде финансиран с 41 милиона лева, отпуснати от правителството.

Не е ясно дали заседанието ще се проведе, след като вчера четирите работодателски организации обявиха, че напускат съвета поради несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор.

Очаква се на заседанието да бъдат предложени еднократни добавки в размер на 50 лева за семействата на деца с увреждания и за майките, които използват втората година от майчинството си, добавки за хората, които не са получили помощ за отопление през миналата зима, както и насочване на около 21 милиона лева към програми за заетост.

Въпреки че вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова отказа да потвърди, очаква се днес социалните партньори да разгледат отпускането на еднократни добавки за децата с увреждания и майките, които получават обезщетение за отглеждане на малко дете. Така 23 000 деца с увреждания и над 40 000 майки ще получат по 50 лева в края на този месец. 

По 65 лева добавка ще получат около 36 хиляди души, които не са имали право на енергийна помощ за изминалата зима. Не е ясно, дали те ще бъдат подпомогнати и през новия отоплителен сезон.

Около 21 милиона лева ще бъдат насочени към мерки за заетост. Основният ресурс ще влезе в програмата „От социални помощи към заетост”, а също за заетост на безработните младежи и за програмата за стартиране на самостоятелен бизнес. С част от парите трябва да бъде осигурено и функционирането на обществените трапезарии за социално слабите до края на годината.