Запор на сметка на община Велико Търново заради дълг към частна фирма
Запор на сметка на община Велико Търново заради дълг към частна фирма / netinfo

Общината да изплати дължими суми на частна фирма в размер на 700 000 лева, реши Апелативен съд Велико Търново. Банково съобщение за налагане на запор на банкова сметка е постъпило в общината на 4 август. Общината ще обжалва решението на Апелативен съд пред Върховния касационен съд.

Дължимата сума е 541 579 с включен ДДС. С лихвите сумата достига 700 000 лева.

Общината е предложила на фирма „Велттед” споразумение за погасителен план, по който да бъдат изплатени задълженията, но не сме получили отговор, заяви временно изпълняващата длъжността кмет на общината Стефка Танева.

За това е започнало изплащане на исканата сума, а ако Върховният съд постанови друго решение, Общината ще си иска парите обратно.

Спорът между общината и частната фирма е с дълга история. Става въпрос за суми от наеми, които общината е продължавала да взема и след като държавата е продала на фирма „Велттед” спорните имоти, каза Стефка Танева.

„В хода на тази история има и други съдебни спорове за изясняване на собствеността. Ние ще изпълним решението на съда и ще чакаме становище на по-горната инстанция”, казаха от Общината. „До края на седмицата ще изплатим парите, въпреки че това ще бъде много труден за общината период", каза Стефка Танева. Всички дейности на общината, включително и ремонти, са силно затруднени.