Загуби и тежко финансово състояние за топлофикациите прогнозират от сектора
Загуби и тежко финансово състояние за топлофикациите прогнозират от сектора / снимка: БГНЕС, aрхив
Загуби и тежко финансово състояние за топлофикациите прогнозират от сектора
65585
Загуби и тежко финансово състояние за топлофикациите прогнозират от сектора
  • Загуби и тежко финансово състояние за топлофикациите прогнозират от сектора

Някои от топлофикационните дружества да калкулират драстични загуби за следващия регулаторен период, прогнозира зам.-председателят на асоциацията на топлофикациите Валентин Терзииски. Той сподели, че не би се изненадал, ако се стигне до фалити. Причина за това е, че предложените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цени на топлинна енергия и определените преференциални цени на електрическата енергия от комбинирано производство не покриват разходите на дружествата от сектор топлоенергетика. Това стана ясно днес на обществено обсъждане на новите цени в енергийния регулатор.

Топлофикациите в страната не са доволни от новите цени, предлагани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и влизащи в сила от 1 август тази година. Според дружествата определените пределни цени за топлинна енергия и преференциалните цени за електрическата енергия, произведена от топлоелектрически централи няма да са достатъчни, за да покрият разходите.

Според зам.-председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски в предложенията на енергийния регулатор не са включени редица разходи, като например за купуване на квоти въглеродни емисии. Той посочи, че според становището на работната група тези разходи няма да бъдат извършени през посочения регулаторния период. Което означава, че или регулаторният период трябва да свърши преди 30 април, защото тогава е крайният срок, в които дружествата трябва да платят тези квоти, или другият вариант е комисията да ги предвиди, каза той

Валентин Терзийски допълни, че ако енергийният регулатор не промени предложените към момента цени и не вземе предвид възраженията на топлофикациите в страната, това ще се отрази на всички дружества в сектора. „Най-вероятно всички дружества ще имат отрицателен финансов резултат за следващия период и в зависимост от обстоятелствата и допълнителните фактори могат да доведат и до драстични загуби за някои дружества. Правилно се зададе въпросът дали могат да се очакват фалити. Надявам се да не стигаме до там, но няма да се изненадам, ако се случат", каза той.

ДКЕВР ще обяви окончателните цени на топлинна енергия и електрическа енергия, произведена от топлофикациите през следващата седмица.