Вносът на печурки от Полша задушава родните гъбопроизводители
Вносът на печурки от Полша задушава родните гъбопроизводители / ThinkStock/Getty Images

Дневно между 5 и 10 тона култивирани печурки от Полша заливат големите хранителни вериги у нас. Същевременно пазарният дял на българската гъба е едва 20%. За това алармира в Пловдив председателят на Съюза на гъбопроизводителите в България Илиана Димитрова.

По думите й един хипермаркет поръчва между 2 и 5 тона гъби на ден, докато голям производител у нас успява да пласира по 100-200 кг. печурки два пъти седмично.

Не гъби, а примеси в подправките натровили семейство след заешка яхния

Секторът въобще не е приоритет на правителството, оставени сме на произвола, допълни хасковският производител Станислав Манолов.

Продукцията на много родни производители не може да стигне до търговските вериги. Земеделските производители се чувстват незащитени. Те не са облагодетелствани с никаква финансова подкрепа.

В страни като Франция и Холандия например гъбопроизводителите получават от еврофондовете до 80% възвръщаемост на вложените инвестиции.

От бранша изредиха и 10-те причини, заради които да изберем българската гъба: кулинарните й качества (вкус и аромат), свежестта й (с доставката от Полша чуждата гъба е поне на 5 дни), стимулиране на родното производство, осигурената трудова заетост, приходите в хазната, възможността за износ, поддържането на други производства, заради това, че е чистилище на органични отпадъци, безплатното торене в земеделието (увеличаване на хумуса) и не на последно място заради конкурентоспособната й цена.