Влошено обслужване на електроподаването при провал на преговорите в ЧЕЗ
Влошено обслужване на електроподаването при провал на преговорите в ЧЕЗ / netinfo

Цяла Западна България ще остане с намалено обслужване на електроподаването, ако се провалят преговорите между синдикатите и ръководството на „ЧЕЗ Разпределение България”. Служителите на ЧЕЗ настояват за 25 процента увеличение на работните заплати от 1 февруари и отмяна на предвидените съкращения. От стачния комитет към дружеството предупредиха, че ще бъде намалено обслужването на абонатите, ако до 10 март няма споразумение по поставените исквания.

Синдикатите отхвърлят заплануваните от ръководството на ЧЕЗ 17 процентно увеличение на заплатите и съкращаването на 560 служители от дружеството. Има от тези места около 140, които са незаети. Но това, че имаме незаети места, говори за отношението на мажоритарния собственик към качеството на услугата на клиентите, каза Мирослав Митовски от стачния комитет.

При определяне на продължителността на периода на отчитане, от една страна, следва да се вземат предвид интересите на всеки конкретен потребител, а от друга страна, да се осигури баланс на интересите на енергийно предприятие и потребител, каза Митовски и попита: „Вас някой да ви е попитал дали искате тримесечно да ви отчитат?”

По думите на Митовски за тази година мениджърите на ЧЕЗ предвиждат с 66 милиона лева по-малко инвестиции в сравнение с 2007 г. и се готвят да поискат увеличение на цената на тока с 14 процента. Синдикатите настояват и за преразглеждане на решението за тримесечното отчитане на изразходваната енергия.