В ДКЕВР не са давани бонуси миналата година
В ДКЕВР не са давани бонуси миналата година / netinfo
В ДКЕВР не са давани бонуси миналата година
60762
В ДКЕВР не са давани бонуси миналата година
В ДКЕВР не са давани бонуси миналата година
  • В ДКЕВР не са давани бонуси миналата година
  • В ДКЕВР не са давани бонуси миналата година

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не са раздавани бонуси миналата година, заяви за Дарик председателят й Ангел Семерджиев. След като отказа да отговори на заявката за достъп до обществената информация, сега Семерджиев обясни, че с формулировката на въпросите в нея е можело да се предоставят лични данни на служителите на ведомството. В изпратеното искане Дарик потърси информация за общия размер на раздадените допълнителни материални стимули на служителите, и конкретизира искането си само по отношение на ръководството на комисията, което подава декларация пред Сметната палата.

„Първо, от 1 юли няма вече допълнително материално стимулиране и всички разходи за заплати, които не са се променяли, а са се намалявали през годините, са вкарани в заплатите на хората. Допълнително материално стимулиране няма", каза Семерджиев.

България е изпълнила всички условия на третия енергиен пакет, заяви още председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни, че вчерашната заявка за глоба на страната ни от Европейската комисия е за четири наредби, но срокът за приемането им още не е изтекъл по закон. По отношение на вътрешния пазар, Семерджиев заяви, че той ще се създават предпостави той да става все по-свободен. Не е ясно обаче кога потребителите ще имат и техническата възможност сами да избират доставчиците си на газ и електроенергия.

„Пазарът определено ще става по-свободен, защото ще има предпоставки. Но един пазар, на който се създават предпоставки, той да бъде свободен и отворен, не става задължително свободен и отворен. Това зависи от много конкретни неща, тъй като има участници на този пазар, които имат определени интереси. Със сертифицирането на операторите се създават условия всички да бъдат равнопоставени и да бъдат още по-активни на този пазар. Така че предпоставките този пазар да се активизира са създадени. Вие знаете, че ние ограничаваме регулирания пазар по закон и това предстои да бъде направено, така че повечето от енергията, която се произвежда, ще се търгува на свободния пазар и ще останат само потребителите на ниско напрежение, които да са в регулираната част на пазара", каза той.

Сред останалите проблемни наредби е за сертифициране на доставчиците „Булгартрансгаз" и Енергийния системен оператор. Очаква се скоро газовото дружество да подаде заявление за сертификат, а при ЕСО трябва да се изчака цялостното разделяне от НЕК.