Зам.-министърът на земеделието Иван Палигоров
Зам.-министърът на земеделието Иван Палигоров / БГНЕС, архив
Търсят се резерви за увеличаване заплатите на горските служители у нас, обяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Палигоров на отриването на ежегодната Седмица на гората. Тази година тя ще подмине под мотото "Гората е живот".
 
Търсят се решения на някои наболели проблеми, каза зам.-министърът. Сред тях са подобряване на координацията между държавните горски предприятия и техните поделения и регионалните дирекции по горите във връзка с опазването на горите както от болести, вредители и пожари, така и от незаконни посегателства. Следва да се активизира и дейността на хората, заети в общинските структури, стопанисването и опазването на недържавните гори, каза Палигоров.
 
"Получихме предложение за промени в някои от действащите наредби и те вече се обсъждат. За колегите от държавните горски предприятия е обсъдена и ще се предложи промяна в наредбата за работното облекло, която да се отнася за служителите на терен. Независимо от тежката финансова ситуация бихме искали да се намери възможност и резерви за увеличаване на работните заплати и тяхното съответствие с отговорностите. Надяваме се по този начин повече млади хора да изберат системата на горското стопанство и за свое място на реализация особена в регионалните дирекции по горите и в териториалните поделения на горските предприятия", каза Палигоров. Той посочи, че секторът има дял от 6.5-7 на сто от БВП, а създава пряка и непряка заетост на повече от 100 000 души.
 
Седмицата на гората се отбелязва от 1925 г. В рамките на инициативата бяха връчени и наградите "Лесовъд на годината".  На 7 април на територията на Държавно ловно стопанство Витошко-Студена ще се проведе и традиционното залесяване за София.