Творците искат 60% нормативно признати разходи
Творците искат 60% нормативно признати разходи / снимка: Sofia Photo Agency
Да се запазят нормативно признатите разходи и при въвеждането на плосък данък от 10 процента – това поискаха всички творчески съюзи. Според тях за хората на изкуството като разход за данъчни цели трябва да се признават 60 процента от годишните им приходи.

Най-засегнати от въвеждането на единния данък върху доходите ще бъдат художниците, защото разходите, които те правят по рисуването на картините си, няма да са нормативно признати. Такава позиция заеха всички творци. Ощетени от плоския данък ще са също актьорите, режисьорите, композиторите, писателите, преводачите, архитектите.

Представители на техните съюзи са имали среща с министърът на финансите Пламен Орешарски, който ги е уверил, че в момента на експертно ниво се правят предстоящите промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Една от идеите е всички, които подлежат на годишно данъчно облагане, да ползват еднакъв процент на нормативно признати разходи и той да е 25 на сто.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обясни, че най-високият хонорар на артист за едно представление е 200 лева. Сумите за авторски труд не са променяни от години и в тях дори не е отчетен процентът на инфлация. В най-добрия случай един режисьор може да получи 20 000 лева за реализацията на един филм, но лентата ще се произвежда поне четири години, допълни председателят на Съюза на филмовите дейци Иван Павлов.