Транспортна стачка парализира Италия
Транспортна стачка парализира Италия / netinfo

Националната стачка в Италия, обхванала за първи път от 25 години всички видове транспорт, бе масово подкрепена от щатните служители, които протестират срещу недостатъчните средства, предвидени за този сектор в бюджета за 2008 година, предаде Франс прес.

На практика никакви влакове, автобуси и метрото не се движеха, корабите и фериботите останаха в пристанищата, а над 350 полета от Рим и Милано бяха отменени заради стачката.

В стачните действия участват дори служители погребални бюра, бърза помощ и извършващите ремонти на пътищата работници. По обяд близо 80 процента от служителите се отзоваха на призива на основните синдикални конфедерации в страната.

На летище Фиумичино в Рим бяха отменени над 160 заминаващи и пристигащи полета с международни връзки. Миланското летище Малпенса е анулирало 76 заминаващи и 75 пристигащи полета, а другото летище Линате - 27 заминаващи и също толкова пристигащи.

Общо 14 транспортни сектора бяха парализирани, но въпреки това в пиковите часове имаше осигурени минимални транспортни услуги, отбелязва АФП.

Стачката предизвика голям хаос по пътищата и принуди италианците да се придвижат до работа с автомобил, посочва Франс прес.