„Картел се доказва много трудно". Това заяви за „Събуди се" по Нова телевизия вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев по повод отправените вчера твърдения на премиера Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов за съществуваща договорка за цените на горивата.

Дончев уточни, че Комисията за защита на конкуренцията вече е стартирала секторен анализ и изрази надежда резултатите да излязат скоро.

Същевременно, той посочи, че държавата не определя цените на дизела и бензина и не ги продава: "Пазарът е автономен и пазарът би трябвало да казва каква е цената".

Вицепремиерът изтъкна, че освен цената на петрола, основни фактори за крайната цена на горивата са ставката на ДДС и акцизът.

Същевременно той посочи, че цената не единственият проблем при горивата, а и тяхното качество.

"Когато си платите 10 лв. за гориво, трябва да има гаранции, че в резервоара ви са влезли толкова литра, за колкото сте си платили", допълни вицепремиерът.

"При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори за клиенти, да се конкурира, но в България това не се случва", обясни той.

Източник: Novanews.bg