Тол такси за колите ще се събират след 2020 година
Тол такси за колите ще се събират след 2020 година / снимка: БГНЕС
Тол такси за колите ще се събират след 2020 година
78148
Тол такси за колите ще се събират след 2020 година
  • Тол такси за колите ще се събират след 2020 година

Тол такси за леките автомобили ще се събират след 2020 година. До тогава се предвижда въвеждане на електронни винетки и плавно преминаване към новата система за пътни такси. Две години по-рано тол системата ще влезе в сила за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. Те ще плащат в зависимост от изминатите километри.

Цената на изминат километър все още не ясно каква ще бъде и тя ще зависи от това дали пътят е изграден чрез публично-частно партньорство. В тези случаи сумата може да бъде и 10 стотинки за километър.

Умуват за тол такси за ТИР-овете от 2018-а, Павлова вижда цена от 10 ст./км

Колко ще струва изминаването на един километър по републиканската пътна мрежа ще зависи от самия път, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че сумата може да бъде и 10 стотинки на километър за леките автомобили, когато се отнася за пътища, изградени чрез публично-частно партньорство. В тази цена ще се включват парите за строежа и управлението на конкретния участък. Когато обаче става въпрос за цялата пътна мрежа в страната, таксата ще бъде по-ниска, обясни Павлова.

„Когато въведем тол такса за цялата мрежа от магистрали и първокласни пътища, то тогава ние говорим за цялостна пътна мрежа и тогава цената ще е много по-ниска и от 10 стотинки на километър, ако я ползват автомобилите. Трябва да направим разграничение - заплащането, когато е на определен участък, изграден от инвеститор, в която цена вече ще влиза и строителството, или когато говорим за електронна система за плащане използването на пътища, когато цената ще бъде много под дали ще са 10 стотинки, дали ще е 1 стотинка, но може да бъде много по-малко", каза министърът.

Електронни табла ще има и по родните аутобани

Павлова направи първа копка на Северната скоростна тангента на столицата. Правителството си постави срок 17-километровият път да бъде завършен до края на годината. Обектът е на стойност 180 милиона лева. Проектът е важен за София и страната, тъй като там се пресичат автомагистралите "Тракия" и "Хемус", първокласните пътища Калотина-София и София-Бургас, както и второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Чрез северната скоростна тангента ще се се облекчи трафикът в столицата и по софийския околовръстен път.