Умуват за тол такси за ТИР-овете от 2018-а, Павлова вижда цена от 10 ст./км
Умуват за тол такси за ТИР-овете от 2018-а, Павлова вижда цена от 10 ст./км / снимка: БГНЕС

Предвижда се поетапно въвеждане на тол система за пътни такси, започвайки от ТИР-овете над 3.5 тона да плащат за изминатото разстояние, а не с винетка, която е за време. Тол системите трябва да започнат да се въвеждат от 2017-2018 г.  Това обяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Целта е по-справедлив начин за плащане на ползването на пътищата, като да плащат повече тези, които повече се движат по тях и повече ги рушат, а именно най-вече тежкотоварния трафик.

Плащането на километър ще обхване всички републикански пътища в страната, като ще се започне от магистралите и първокласните пътища, по които се движи тежкотоварният трафик, за да се извади той от по-ниския клас пътища, коментира министърът.

„Първоначално искаме тол таксите да бъдат въведени за тежкотоварния трафик, а да имаме електронна винетка за автомобилите, за да може да се плаща и по електронен начин, а впоследствие, тогава когато доизградим цялостния магистрален пръстен на страната, тогава вече да се плаща (тол такса - бел. ред.) и от леките коли", обясни регионалният министър.

Разработват визия за въвеждане на тол система по пътищата у нас

Павлова посочи, че във Франция ТИР плаща 125 евро за изминаването на 600 км по магистрала, а кола - 30-40 евро. Тя подчерта, че тол таксите трябва да са съобразени с доходите и ситуацията в страната. „Както го виждам е не повече от 10 стотинки на километър. Но, пак казвам, не говорим за леките коли, а за тежкотоварния трафик - за тировете над 3,5 тона", уточни Павлова.

Източник: Novanews.bg

Миналата седмица агенция "Пътна инфраструктура" и Световната банка сключиха споразумение за предоставяне на консултантски услуги и за разработване на цялостна визия за въвеждането на Електронната система за предоставяне на европейската услуга за електронно събиране на пътни такси. Очаква се решение по въпроса да се вземе в края на годината, когато ще бъде готов и докладът на международната финансова институция.

Министър Павлова посочи тогава, че приходите за ползване на родните пътища от винетки възлизат годишно на близо 200 млн. лв. И изрази надежда при въвеждане на тол таксите те да се удвоят. Опциите за реализиране на тол системата са чрез публично-частно партньорство или с бюджетни средства, които да бъдат възстановени от бъдещите приходи.