Типичният длъжник: млад мъж, тръгнал на море с пари назаем
Типичният длъжник: млад мъж, тръгнал на море с пари назаем / снимка: Sofia Photo Agency
Типичният длъжник - млад мъж с ниска финансова грамотност
78615
Типичният длъжник - млад мъж с ниска финансова грамотност
  • Типичният длъжник - млад мъж с ниска финансова грамотност

Типичният длъжник е мъж до 30 години с ниска финансова грамотност - взима кредит, без да е напълно наясно с условията и не може да управлява собствените си пари. Констатацията е на база проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България. Оттам отчитат още, че през миналата година задълженията на домакинствата са намалели два пъти.

През миналата година задълженията на домакинствата са намалели два пъти, но това се дължи на по-малко отпуснати кредити от страна на банките. Димитринка Гринко от асоциацията обясни, че младите хора отново трупат по-големи дългове.

„Това, което съветваме ние и колегите от банките и финансовия сектор, е: много внимателно да преценяваме възможностите си, преди да пристъпим към теглене на кредит и наистина да използваме кредитите за належащи нужди. Имам предвид че не е необходимо да теглим кредит, за да ходим на море. След два-три месеца съм сигурна, че ще има нарастване на заявките от този тип кредитополучатели", каза тя. Кредит трябва да се тегли в моменти, в които човек има нужда и иска да изразходва средствата за нещо правилно, препоръча тя.

Според Гринко трябва да се завишат критериите при отпускането на кредити. Финансистът Любомир Дацов пък обясни, че доброто планиране е най-добрият вариант. По думите му при липсата на добро управление на средствата се стига до задължения и малко са възможностите човек да реши проблема. Оказва се, че и финансовата неграмотност е причина за това.

„В една образована нация сигурно и темата на здравеопазването няма да е такава. Например, ако имаме финансовата грамотност, няма да назначаваш лекар за финансовата си система. НЗОК е вид банка. Смятате ли, че е финансово грамотно да назначите лекар, който има умението да лекува, а не банкир начело на финансова институция. Това е по отношение на финансовата грамотност на висше държавно ниво. Директорът на болницата обикновено е лекар. Лекарят лекува, той не управлява система. Но е въпрос на финансова грамотност да назначиш начело на финансова институция не лекар, а финансист, колкото и това да звучи неприятно на много хора", каза Дацов.

От Асоциацията очакват през тази година хората да могат по-лесно да погасяват дълговете си заради по-ниските цени на петрола, което да даде отражение и на цените на други продукти.