Съдът отхвърли възраженията на бившите нефтохимици от Плама
Съдът отхвърли възраженията на бившите нефтохимици от Плама / netinfo

Окръжният съд в Плевен е отхвърлил 64 постъпили възражения от бивши работници на рафинерията “Нова Плама”, които са заявили, че не са съгласни със списъка за частичното разпределение на парите от продажбата на дружеството. Това съобщи говорителят на съда съдия Силвия Кръстева.

Много от бившите работници са подали искове да им бъдат изплатени лихвите върху парите, които са били забавени с близо десет години. Всички те са останали без уважение, тъй като по закон лихвите се плащат едва когато са удовлетворени всички кредитори, обясни съдия Кръстева. Отхвърлени са и искания на хора, които не са включени в сметката за разпределение. Причината за това е, че те не са предявили искане в законовия срок и няма как да бъдат включени, защото ще ощетят останалите приети вземания. Направени са чисто технически промени в частичната сметка за разпределение, допълни съдия Кръстева.

Един от случаите се касае за сгрешена десетична запетая, която дава разминаване в сумите. Има и 3 случая на роднини на починали бивши работници от рафинерията, които са дописани в списъка с общи равни права на мястото на починалия кредитор. Процедурата изисква да бъдат потърсени отново всички кредитори, за да бъдат уведомени за нанесените поправки. Към днешна дата са постъпили 3 жалби от работници срещу последното определение на съда, които ще се разглеждат в Апелативен съд. Съдия Кръстева обяви, че разпределението на сумите към кредиторите не може да започне преди Апелативният съд да се произнесе.