Събориха незаконни постройки в „Златна перла”
Събориха незаконни постройки в „Златна перла” / снимки: Impact Press Group
Събориха незаконни постройки в селището Златна перла
52562
Събориха незаконни постройки в селището Златна перла
  • Събориха незаконни постройки в селището Златна перла

Първите незаконни постройки в „Златна перла” край Варвара бяха съборени. Регионалният министър Лиляна Павлова присъства на принудителното премахване на незаконни сгради от вилното селище, за което се водят съдебни битки от 2006 г.

Багери на три фирми се бориха първи да започнат събарянето на вилното селище „Златна перла” край Варвара. Две сгради паднаха минути преди 11.00 ч. - обявеният от Върховния касационен съд срок за доброволно разрушаване на пет от общо десет незаконни постройки. Министър Павлова призова собственикът да премахне и останалите, за да не се оскъпява процесът. С апела си тя даде старт на най-дългоочакваната акция по родното Черноморие по събаряне на ваканционния комплекс в защитената местност.

„Докато аз съм министър и от мен зависи, тук няма да разреша строителство”, категорично заяви Лиляна Павлова.

Събориха незаконни постройки в Златна перла
netinfo

Друга зона, за която министърът няма да прави компромис, е в зоната от 100 м от морето, където според промените в закона за Черноморското крайбрежие ще се разрешава единствено изграждане на паркове и спортни съоръжения до шест метра. Кметовете на морските общини протестират срещу приемането на тези поправки. Техните прогнози са, че промените ще спрат важни инфраструктурни обекти като пречиствателни станции.

Коментарът на министър Павлова на тези предвиждания на градоначалниците е: „Това е четене на закона като дявола евангелието”. Тя изтъкна, че и в Закона за устройство на територията, и в закона за устройство на черноморското крайбрежие е предвидено облекчена процедура за такъв тип съоръжения.