Събарят незаконните обекти около язовир Ивайловград
Събарят незаконните обекти около язовир Ивайловград / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Събарят незаконните обекти около язовир Ивайловград
40065
Събарят незаконните обекти около язовир Ивайловград
Милена Михова за акцията по събарянето
  • Събарят незаконните обекти около язовир Ивайловград
  • Милена Михова за акцията по събарянето

Дирекцията за национален строителен контрол започва сериозна акция по премахване на незаконни обекти, разположени около язовир Ивайловград, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той припомни, че в района на язовира са били проверени 195 обекта и са били издадени 169 заповеди за премахване на незаконни постройки.

Ето какво заяви Росен Плевнелиев: „От тези 169 заповеди 44 вече влязоха в сила. Самите ние сме изненадани, че толкова бързо имаме толкова много заповеди, влезли в сила. Останалите се обжалват в съда, така че ние ще изчакаме приключването на съдебната процедура там и също ще преминем към премахване. За тези 44 заповеди не са направени опити за тяхното узаконяване. Част от тези сгради се водят с т.нар. Неизяснени собственици. Ние можем да гадаем как така са наливани толкова много пари в обекти, които се оказаха с неизяснени собственици. Но така или иначе тези обекти вече се премахват".

Министър Плевнелиев допълни, че вече е направена комплексна проверка на обектите в курорта Пампорово, предстоят проверки и на основните пътни артерии, които са с голяма концентрация на временни обекти. През тази година ДНСК ще направи пълна проверка и на всички общини в България относно навременното издаване на разрешения за строителство, съобщи още Плевнелиев.

Междувременно вече започна събарянето на първите 15 незаконни постройки в придобилото скандална слава митничарско село Ставри Димитрово на язовир Ивайловград. До месец трябва да бъдат напълно премахнати три монолитни сгради, четири вили на един или два етажа, един трафопост, една стопанска сграда, два гаража и четири постройки с лека конструкция. Всички те официално се водят на неизвестни собственици.

Първата жертва на багерите стана двуетажна вила, издигната на около 15 метра от брега на язовира. Между 1000 и 2000 лева ще струва на държавата събарянето на всяка една от постройките. Парите по разчистване на откломките и заравняване на терена обаче ще са за сметка на община Любимец. Акцията породи спорове това ли е най-правилното решение за справяне с незаконното строителство. Обитателите на селото заявиха, че държавата би могла да узакони сградите и да печели от данъците на собствениците. Зададен бе и въпросът защо от ДНСК в продължение на години нищо срещу нелегалните строежи.

Отговорът от директора Милка Гечева: "Проблемът не е бил отнесен в ДНСК. Задължение на общините е на тяхна територия да контролират извършването на незаконно строителство. Другото, което мога да кажа, е, че тези сгради, както самите вие виждате, с много малко изключения, са стари сгради, които са изпълнени преди 2003 година, дори преди 2000 година. 2003 година, с влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, беше дадена възможност всички незаконни строежи, които са извършени до тази дата, да бъдат декларирани за узаконяване пред общинските администрации. При наличие на такива сигнали от община Любимец и от другите две общини, от ДНСК разбира се, биха били предприети действия. Такива сигнали в ДНСК след 2003 година не са постъпвали".

Междувременно собственик на незаконна сграда, определена за събаряне, предприе доброволно разрушаване на вилата си, стреснат от багерите в съседство. Човекът отказа коментар, но работниците му бяха категорични: „Трябва да свършим възможно най-бързо". Доброволно събаряне на оранжерията край дома си бе предприел и бизнесменът Павлин Паришев. Той вече бе премахнал и скандалната табела „Министерството на веселбата", която висеше на луксозната му вила. Самата вила засега остава непокътната, в очакване на произнасяне на съда.