Софийската “Тополофикация” публикува списък на сгради-длъжници
Софийската “Тополофикация” публикува списък на сгради-длъжници / netinfo

Клиентите на "Топлофикация-София" могат да проверят задълженията на сградата, в която живеят, в сайта на дружеството, съобщиха от фирмата.

Сградите с длъжници с над 50 процента просрочени задължения към дружеството са описани по райони, като са посочени точният адрес и дължимата сума в процентно изражение.

Фактите са потресаващи, коментираха от "Топлофикация". Оказва се, че има сгради с неизплатени по 60-70 хиляди лева, които въпреки това продължават да ползват парно и топла вода.

Според изнесените данни в топлорайон "София" има 972 сгради, които дължат над 50 процента просрочени задължения и трябва да платят на "Топлофикация" общо 40 427 281 лева. В район "София Изток" статистиката показва, че задлъжнелите сгради са 1 165, а сумата, която дължат обитателите им за парно и топла вода, възлиза общо на 63 773 609 лева.

Списъкът на длъжниците от район "Люлин" е съставен на принципа за процент на събираемост на задълженията. Общо 414 сгради в този район са със събираемост на дължимите суми между 40 и 50 процента и там абонатите дължат на "Топлофикация" общо 3 828 522 лева.

Сградите, топлоснабдявани от район "Земляне", в които събираемостта е под 50 процента, са общо 776 и сумата, натрупана като дълг към дружеството, е 38 677 978 лева.

Данните на "Топлофикация" се отнасят към 28 август 2008 г. и ще бъдат актуализирани всяка седмица, посочиха от пресцентъра.

Дружеството ще спира поетапно подаването на топла вода и топлоенергия към изброените сгради, ако задълженията им не бъдат погасени.